Menu Zavřít

Sběratel soukromých ostrovů. Spoluzakladatel Googlu Larry Page si koupil další tropický ráj, tentokrát v Portoriku

8. 2. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Nově odhalené dokumenty dokazují, že Larry Page si v roce 2018 koupil ostrov Cayo Norte nacházející se východně od amerického Portorika
  • Cena tohoto tropického ráje s bílými písečnými plážemi a korálovými útesy se vyšplhala na 32 milionů dolarů
  • Spoluzakladatel Googlu Page a jeho manželka Lucinda Southworthová dohromady vlastní minimálně pět ostrovů v Karibiku a Pacifiku

Americký podnikatel Larry Page strávil poslední léta vytvářením působivé sbírky soukromých ostrovů. Její celkový rozsah je možné pouze odhadovat, nejnověji získané údaje ale odhalují, že jich spoluzakladateli Googlu patří minimálně pět, a to navíc v různých částech světa.

Nejnověji se serveru Business Insider podařilo dokázat, že Page si v roce 2018 koupil velký soukromý ostrov s názvem Cayo Norte za celkem 32 milionů dolarů (v tehdejším kurzu asi 719 milionů korun). Tento tropický ráj sice ve skutečnosti vlastní společnost US Virgin Island Properties, podle interních dokumentů zmíněné firmy jsou ale Page a jeho manželka Lucinda Southworthová „správci veškerých majetků US Virgin“.

Cayo Norte leží asi 37 kilometrů východně od Portorika, což je nezačleněné území Spojených států amerických. Pageův ostrov je známý pro své bílé písečné pláže, které obklopují rozsáhlé korálové útesy, jež poskytují útočiště ohroženým mořským želvám.

Na ostrově se nic nemění

Jaké jsou Pageovy záměry s Cayo Norte, se neví – i proto, že rodina na veškeré dotazy novinářů reagovat odmítla. Ředitel úřadu pro územní plánování v dané oblasti Richard Gautier ale Insideru řekl, že od změny vlastnictví v roce 2018 nebyly podány žádné žádosti o stavební úpravy na ostrově.

Od Airbnb čeká luxus málokdo. Opak je ale pravdou, nejdražší pronájmy ocení i velmi nároční zákazníci
Přečtěte si také:

Od Airbnb čeká luxus málokdo. Opak je ale pravdou, nejdražší pronájmy ocení i velmi nároční zákazníci

Faktem je, že jakékoliv větší zásahy by byly velmi problematické z hlediska životního prostředí, neboť dle ředitelky místní nevládní organizace na ochranu korálů s názvem CORALations Mary Ann Luckingové má Cayo Norte velkou ekologickou hodnotu. Můžou za to především zmíněné korálové útesy, ale i další cenná vegetace nacházející se přímo na ostrově. Navíc platí, že Pageova manželka se právě problematice životního prostředí dlouhodobě věnuje, a v roce 2018 dokonce založila startup na ochranu moří jménem Oceankind, který financoval výzkum oceánu za více než 100 milionů dolarů (asi 2,25 miliardy korun).

Cayo Norte tedy pravděpodobně nadále zůstane ve svém současném stavu. To ostatně potvrzují i lidé žijící v okolí, podle nichž na ostrově nedochází k žádné výstavbě ani jiné větší aktivitě. Místní pouze zmiňují, že tu přistávají vrtulníky a že v okolí viděli několik osob surfovat na takzvaném hydrofoilu. Právě tato sportovní aktivita je jedním z oblíbených Pageových koníčků.

V posledních letech žije v ústraní

Spolu s Cayo Norte vlastní Page i 37 kilometrů vzdálený Lollik, který koupil v roce 2014 za 23 milionů dolarů (zhruba 524 milionů korun), a také další dva ostrovy a jeden tropický ráj poblíž Fidži jménem Tavarua k tomu. Ten si pořídil v roce 2020, přičemž ani na něm pochopitelně nechybí bílý písek a ideální povětrnostní podmínky pro surfování.

KL24

K moři do vlastního? Pořízení nemovitosti v zahraničí není jen pro bohaté, někde jsou až o polovinu levnější než v Praze
Přečtěte si také:

K moři do vlastního? Pořízení nemovitosti v zahraničí není jen pro bohaté, někde jsou až o polovinu levnější než v Praze

Působivá kolekce všech těchto soukromých ostrovů dokazuje, že Page má pro jejich vlastnictví velkou slabost. Osmý nejbohatší muž světa, který dle žebříčku Bloomberg Billionaires Index disponuje majetkem v hodnotě zhruba 130 miliard dolarů (více než tři biliony korun), si to ostatně může dovolit celkem bez problémů.

Od svého odstoupení z vedení mateřské společnosti Googlu Alphabet v roce 2019 se Page výrazně stáhl do ústraní a na veřejnosti se téměř neobjevuje. O jeho životě je toho známo velmi málo, své peníze ale vložil třeba do startupu jménem Pivotal. Ten se zabývá vývojem elektrických létajících vozidel (eVTOL), přičemž první stroje má společnost svým zákazníkům dodat už během letošního roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).