Menu Zavřít

Sazka nabízí dluhopisy s vysokým úrokem. Shání peníze na expanzi v Řecku

28. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Sazka Group ovládaná miliardářem Karlem Komárkem vydává novou emisi dluhopisů. Od investorů chce posbírat pět miliard korun, kterými bude financovat navýšení podílu v řecké loterijní společnosti OPAP. Zatím zde nepřímo drží necelých 24 procent, cílem je firmu ovládnout. Navzdory všem potížím řecké ekonomiky OPAP slušně vydělává a vyplácí vysoké dividendy.

Své ambice poodhalila Sazka v prospektu emise nových dluhopisů se splatností v roce 2024. Základní scénář počítá se získáním 17 procent akcií OPAP a navýšení podílu na 42 procent. Spolu se spolupracujícími investory by tak Komárek získal 50 procent akcií. Nákup zmíněného podílu vychází na 660 milionů eur (17 miliard korun), financovat jej Sazka Group chce hlavně bankovními úvěry, menším dílem přispějí výnosy z prodeje dluhopisů.

Rostoucí zadlužení se však nelíbí ratingovým agenturám. Standard & Poor's nejprve v lednu přidělil Sazce rating BB- s pozitivním výhledem, ten však na konci července změnil na negativní. Agentura upozornila na fakt, že plánovaný odkup dalších akcií OPAP povede k výraznému nárůstu zadlužení. Očištěný dluh naroste z 2,8násobku na zhruba čtyřnásobek provozního zisku před odpisy (EBITDA). Čtyřnásobek je považován za krajní mez „rozumného“ zadlužení.

Čeští investoři a analytici v debatě na Twitteru kladně hodnotili vysoké úročení nové emise dluhopisů. To dosahuje 5,2 procenta, po sražení daně 4,42 procenta. V situaci, kdy výnosy státních dluhopisů i obligací některých velkých společností klesají k nule nebo dokonce do záporných hodnot, se tak může jednat o zajímavou investiční příležitost. Riziko se zdá být poměrně nízké.

Sazka se k třetinovému podílu v OPAP dostala v roce 2013. Tehdy byznysmeni Karel Komárek a Jiří Šmejc uzavřeli dohodu o založení společného podniku zaměřeného na kursové sázky a loterie. Komárek již v té době vlastnil Sazku a Šmejc spolu s dalšími investory podíl v OPAP. Následovala expanze do Rakouska, Itálie a Chorvatska.

Celá skupina v loňském roce vykázala tržby z loterií a sázek přes 1,3 miliardy eur (33 miliard korun) a čistý zisk 262,5 milionu eur (6,7 miliardy korun).

Letos v březnu se oba čeští podnikatelé dohodli na rozdělení skupiny. Šmejc získal chorvatský SuperSport a finanční vyrovnání ve výši 16,2 miliardy korun, zbylé firmy si ponechal Komárek. Ocenění celé firemní skupiny Sazka tak vychází na téměř 65 miliard korun.

Dále čtěte:

Prodělečná zebra: poskytovatel půjček Zonky zůstává hluboko v červených číslech

Holanďan na Cihlářce: Komárek nechá přebudovat bývalé papalášské sanatorium

BRAND24

Reklama i nákupy hráčů za bitcoiny: sport se otevírá kryptoměnám

 Sportovní týmy se otevírají kryptoměnám a blockchainu - ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).