Menu Zavřít

Sázka, která vyšla. Bageterie Boulevard mění fast food v Česku, oslovuje Gen Z a dobývá travel pointy i sousední země

  • Tuzemský exprès gourmet Bageterie Boulevard neustále roste a mění klasický fast food v Česku. Dobývá zdejší města i travel pointy
  • Značka roste navzdory zahraničním gigantům a chystá expanzi do dalších zemí i nové chutě pro novou generaci. Na letošek je v plánu obrat přesahující 2,5 miliardy korun
  • Důležitou součástí strategie je i rozvoj lidského kapitálu, přičemž firma už několik let provozuje vlastní vzdělávací program s názvem Akademie systémové gastronomie

Ačkoliv zdejšímu trhu s rychlým občerstvením dlouhodobě vládnou nadnárodní fastfoodové řetězce, ani lokální hráči nechtějí zůstat v pozadí. Čeští zákazníci jsou nároční, hledají kvalitu i moderní pojetí gastronomie – a právě na tom staví domácí značky, které se těmto globálním gigantům nebojí konkurovat. Skvělým příkladem je Bageterie Boulevard (BB), jež ukazuje, že i v Česku může vyrůst síť s mezinárodními ambicemi, unikátním konceptem a porozuměním místnímu trhu.

Vše začalo v roce 2002, kdy Petr Cichoň, zkušený hráč v segmentu balených sendvičů Crocodille s produkcí přes 20 milionů kusů ročně, přišel s myšlenkou představit českým zákazníkům kvalitní jídlo inspirované evropskou gastronomií, avšak s rychlou obsluhou, v restaurační kvalitě a v příjemném prostředí.

„Viděli jsme tehdy, že početnou skupinu našich zákazníků zajímají netradiční receptury, které znali ze zahraničí. A protože se tyto produkty nedaly jednoduše testovat v rámci široce distribuované produkce, napadlo nás představit něco takového v rámci vlastního concept storu,“ popisuje pro Euro.cz úplné začátky této značky její zakladatel a majitel v jedné osobě.

S renomovanými šéfkuchaři v čele

První provozovna, tehdy pod názvem Boulevard Crocodille, se objevila na pražském Kulaťáku, přičemž základem byly studené sendviče. Zákazníci si však rychle oblíbili i teplé varianty. A právě tak postupem času vznikla síť Bageterie Boulevard s charakteristickým designem a s cílem vytvořit protipól unifikované produkci zahraničních řetězců s rychlým občerstvením.

„Náš headline ‚exprès gourmet‘ vyjadřuje naši ambici odlišit se od tradiční kategorie fast food. Věříme, že rychlé jídlo nemusí znamenat ústupek v kvalitě a že kvalitní nemusí nutně znamenat drahé. A že o vysoké gastronomii z dílny kulinářských mistrů není třeba mluvit jen vážným tónem,“ míní Cichoň a dodává, že jen před pár dny značka představila nové Chef menu z Kampánie, které připravil italský šéfkuchař Lucca Norcia, jenž v Praze vede prvotřídní kuchyni v Café de Paris. Podobné akce s podobně slavnými jmény nicméně v Bageterii realizují pravidelně už několik dlouhých let. 

Pilíře expanze

Od roku 2005 se síť BB rozrůstá, přičemž na konci loňska se dostala už na 65 poboček ve všech krajích České republiky. Za prvních šest letošních měsíců zatím přibylo pět nových provozoven a dalších pět značka přidá ještě před koncem roku. „Letos rozšiřujeme svoji přítomnost zejména v Praze, kde byly otevřeny tři nové provozovny a do konce roku zde připravujeme další tři. Soustředíme se i na rozvoj v Ostravě a také na dálniční síť,“ přibližuje Cichoň s tím, že místa pro nové bageterie vybírají pečlivě, podle hesla „Best or nothing“.

Od mrkvové k pistáciové. Zmrzlinové království Crème de la Crème slaví desáté narozeniny, na řemeslné kvalitě si zakládá dodnes
Přečtěte si také:

Od mrkvové k pistáciové. Zmrzlinové království Crème de la Crème slaví desáté narozeniny, na řemeslné kvalitě si zakládá dodnes

Celá síť je kombinací vlastních a franšízových provozoven, přičemž významnou roli hraje právě důsledný výběr franšízantů. „Franšízing chápeme jako partnerství. Necílíme na pasivní investory, ale na podnikatele s vizí a energií,“ tvrdí zakladatel BB, podle něhož musí jít o lidi, kteří značce věří a chtějí postupně růst.

Nejlepší výsledky mají dlouhodobě pobočky na hlavních třídách a ve velkých obchodních centrech. Mezi ty nejúspěšnější patří provozovna na pražském Letišti Václava Havla a na tamním hlavním nádraží, stejně jako některé samostatně stojící drivy. A právě takzvaný travel segment je jedním z hlavních pilířů letošní expanze

„Chceme být tam, kde jsou lidé v pohybu – nádraží, letiště, dálniční výjezdy. Na cestu si lidé čím dál častěji berou právě bagetu nebo wrap, navíc takto oslovujeme nové zákazníky, kteří se s námi jinak třeba nikdy nesetkají,“ vysvětluje Cichoň s tím, že Bageterie zvažuje nové pobočky i na zrekonstruovaných nádražích v Plzni a Českých Budějovicích i na další rozvíjející se dopravní infrastruktuře.

Vždy bez dluhů a „za své“

O tom, že jde o úspěšný koncept, svědčí mimo jiné loňský dvacetiprocentní růst tržeb, přičemž na letošní rok je v plánu obrat přesahující 2,5 miliardy korun. Tahounem růstu však nejsou dle Cichoně jen nové pobočky, ale i větší průměrná útrata na jednoho zákazníka.

„Naše hospodaření je od začátku ziskové, i když vzhledem k vysokým investicím nejsme zatím na úrovni největších konkurentů. Investujeme ale do budoucnosti a hodnoty značky,“ konstatuje Cichoň. Značka od začátku funguje bez externího financování, tedy za své. Pro rok 2025 pak očekává další růst, nicméně se také připravuje na mírnou korekci spotřebitelských útrat.

Nejdřív si pořídil čokoládovnu a pak i pekárnu, na které prodělal majlant. Dnes míří podnikatel Teplý se svou Ajalou k 25milionovému obratu
Přečtěte si také:

Nejdřív si pořídil čokoládovnu a pak i pekárnu, na které prodělal majlant. Dnes míří podnikatel Teplý se svou Ajalou k 25milionovému obratu

Úspěšné hospodaření a stabilitu podporují inovace a nové segmenty. A také vysoká míra vertikální integrace v podobě vlastní pekárny i zpracovatelských provozů, které zajišťují pobočkám většinu surovin.

Z Česka do Evropy

Kromě domácí expanze připravuje značka i vstup na nové trhy. Vedle Slovenska, kde už nějakou dobu působí, plánuje Cichoň nejpozději v roce 2026 expanzi do Maďarska. Tam už je ostatně BB aktivní v rámci segmentu balených produktů.

Model růstu je přitom kombinovaný a klíčovým předpokladem je zajištění lokálního partnera, jímž je často operátor dalších značek v kategorii rychlého občerstvení. S někým takovým pak vedení Bageterie založí společný podnik, nebo jej začne podporovat na základě master franšízové smlouvy.

„Chceme se stát evropskou alternativou amerických fastfoodových řetězců. Nabízíme rychlé občerstvení, ale v kvalitě a formátu, který je evropský, autentický a dlouhodobě udržitelný. V různých fázích vývoje máme rozpracované i další zahraniční trhy a věříme, že náš model může uspět i daleko mimo Česko,“ podotýká zakladatel BB.

Gen Z, digitál i móda

Cichoň si je velmi dobře vědom skutečnosti, že novou cílovou skupinou jsou mladí lidé, tedy generace Z, pro kterou je důležitá rychlost, autenticita, digitální pohodlí a vizuální styl. Investuje proto do samoobslužných kiosků, mobilní aplikace, modernizace poboček či nabídky, která se nebojí experimentu. Aktuální novinkou je třeba wrap, jenž reflektuje poptávku po lehčích, zdravějších, ale stále chuťově zajímavých produktech a který by se do budoucna mohl rozšířit i do bezlepkové varianty. Investice ale směřují také do obsahu, jenž mladé publikum oslovuje.

Praha přitahuje luxus, turismus i miliardové investice. Hotelový trh i cestovní ruch mají nakročeno k přepsání rekordu z roku 2019
Přečtěte si také:

Praha přitahuje luxus, turismus i miliardové investice. Hotelový trh i cestovní ruch mají nakročeno k přepsání rekordu z roku 2019

„Dnes nestačí mít jen dobrý produkt. Musíte vytvářet zážitky, mluvit jazykem cílové skupiny a být součástí jejich světa,“ zdůrazňuje Cichoň s tím, že i proto BB loni na podzim spolupracovala třeba s módní značkou Sect!on, zatímco letos propojuje svět gastronomie s gamingem prostřednictvím designéra Tobiase Schuberta.

Důležitou součástí strategie je ale samozřejmě i rozvoj lidského kapitálu. BB již tři roky provozuje vlastní vzdělávací program s názvem Akademie systémové gastronomie, jejímž cílem je zvyšovat odbornost pracovníků v provozech a vychovávat budoucí lídry.

„Akademie odráží naši snahu zvyšovat profesionalitu v oboru a přinášet moderní přístupy do provozu gastronomických konceptů. Zároveň si jejím prostřednictvím systematicky vychováváme budoucí střední management pro naši síť Bageterií, tedy profesionály, kteří budou rozumět nejen provozu, ale i našim hodnotám a dlouhodobé vizi,“ uzavírá Cichoň.

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek