Menu Zavřít

Sanace po těžbě uranu ve Stráži pod Ralskem vyjde na 25 miliard

18. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Likvidace následků těžby uranu v oblasti Stráže pod Ralskem na Českolipsku bude od začátku příštího roku do úplné nápravy území stát ještě 24,8 miliardy korun. Veškeré sanační technologie mají být odstaveny v roce 2037. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pondělí vládě předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Kabinet materiál schválil.

Od devadesátých let 20. století, kdy se v oblasti přestalo těžit, do konce minulého roku, bylo podle materiálu vydáno na sanaci ložiska 27,3 miliardy korun. Celkové výdaje na rekultivaci lokality tak mají činit více než 50 miliard korun.

V následujících letech se má změnit forma, jakou bude stát peníze na řešení důsledků těžby dávat. Vláda už na začátku září rozhodla, že budou omezeny výdaje z takzvaného Fondu privatizace. Příjmy fondu, které jsou z 80 procent tvořeny dividendami společnosti ČEZ, totiž nestačí pokrýt jeho závazky.

Ministerstvo financí proto navrhlo vyřadit z výdajů fondu platby, které přímo nesouvisí s procesem privatizace a které lze financovat z jiných zdrojů. Mezi ně patří mimo jiné právě dotace zasílané státnímu podniku Diamo k odstraňování následků těžby ve Stráži pod Ralskem.


Česko má Bruselu předložit program pro nakládání s radioaktivním odpadem

ilustrační foto


Výnosy z privatizace mají proto být podle návrhu základním zdrojem financování naposledy v příštím roce, následně má být na tuto činnost vyčleněno více peněz z rozpočtu ministerstva průmyslu a obchodu. V období let 2019 až 2022 má resort vydat zhruba 5,2 miliardy korun.

Ve Stráži pod Ralskem se uran těžil v letech 1967 až 1996. Podle dřívějších informací zde bylo chemickou těžbou kontaminováno přes 370 milionů metrů krychlových podzemních vod na ploše 27 kilometrů čtverečních. V okolí někdejší těžby je přitom oblast rozsáhlé zásobárny pitných vod. V minulosti v uranových dolech na Českolipsku pracovalo přes 6000 lidí.

Fond privatizace jsou fakticky zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na ministerstvo financí. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy od společnosti ČEZ. Například z loňského zisku firmy dostal stát letos dividendu 12,4 miliardy korun. Stát je majoritním akcionářem ČEZ, prostřednictvím resortu financí drží zhruba 70 procent akcií.

CIF24

Dále čtěte:

O uran bude zájem. Jádro slaví úspěch v Číně, Indii i v Japonsku

Vysoce obohacený uran.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).