Menu Zavřít

Salámy a párky jsou nejčastěji šizeným zbožím v Česku. Nevyhovuje až pětina

5. 10. 2017
Autor: Euro Martin Pinkas

Nejčastěji šizenou potravinou v České republice jsou masné výrobky. Z uzenin u testování propadla pětina výrobků, u ostatních druhů potravin to byly jen 2,2 procenta testovaného zboží. Vyplývá to z testů, které v posledních třech letech provedl dTest.

Spotřebitelské testy potravin časopisu dTest se zaměřují na to, zda výrobky splňují české normy a odpovídají deklaraci výrobců. Nejhůře v tomto ohledu dopadají masné výrobky. Za poslední tři roky časopis testoval šest druhů masných výrobků - loveckých salámů, grilovacích klobás, vepřových konzerv, šunkových salámů, párků bez strojně odděleného masa a salámů Herkules. Nelichotivý rekord drží šunkové salámy. V testu propadlo 40 procent výrobků.

„Otestovali jsme v součtu 88 vzorků, přičemž 21 z nich bylo hodně šizených. Důvody pro udělování nedostatečných známek byly ve všech případech stejné – nedodržení deklarovaných hodnot, tedy klamání zákazníků nepravdivými údaji na obalech, a nesplnění požadavků platné legislativy,“ vysvětlila šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Přitom z 21 ošizených výrobků jen tři pocházely ze zahraničí.


Jak se šidí potraviny v Evropě:

Telecí z vepře, jedovaté olivy. V Evropě přibývá podvodů s potravinami

 Kvalita potravin v Evropě klesá


Ve výrobcích je často porušen deklarovaný obsah masa, dochází k nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin nebo je zjištěna přítomnost cizích bílkovin ukazující na levnější strojově oddělené maso (separát).

EBF24

„Největší rozdíl mezi slibovaným a skutečným masným podílem jsme zjistili u Tesco Herkulesu, kterému chybělo 20 procent masa. Zajímavé pro nás bylo zjištění, že celkem často výrobci nedodrželi deklaraci zhruba o 16 procent. Šlo o lovecké salámy Krahulík, Masokombinát Polička, šunkový salám značky Tesco a Pork Luncheon Meat Guding,“ upřesnila Hoffmannová v tiskové zprávě.

Dále čtěte:

Maďaři vytáhli do boje s dvojí kvalitou potravin. Češi jen „testují“

Jourová: Brusel dá na testování dvojí kvality potravin milion eur


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).