Menu Zavřít

Růst ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil na 2,5 procenta, investice do bydlení vzrostly

29. 11. 2019
Autor: čtk

Meziroční růst české ekonomiky ve 3. čtvrtletí zpomalil na 2,5 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí stoupl hrubý domácí produkt (HDP) o 0,4 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ve 2. čtvrtletí česká ekonomika vykázala podle revidovaných údajů meziroční růst 2,7 procenta, mezičtvrtletně vzrostla o 0,6 procenta.

Růst HDP ve třetím čtvrtletí táhly výdaje domácností a zahraniční poptávka. „Obě tyto složky přispěly k růstu shodně jedním procentním bodem. Pokles o 0,3 procenta byl zaznamenán u investic. Z pohledu odvětví se na růstu podílely zejména služby,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Tvorba hrubého fixního kapitálu v mezičtvrtletním i meziročním srovnání klesla o 0,3 procenta. Z hlediska typu aktiv vzrostly v meziročním srovnání především investice do obydlí a ostatních budov a staveb. Naopak se ještě více prohloubil meziroční pokles u investic do strojů a zařízení.

Saldo zahraničního obchodu se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšilo o 17,8 miliardy korun. Vývoz zboží a služeb meziročně vzrostl o 1,8 procenta, ovlivnil to zejména vývoz dopravních prostředků. Dovoz zboží a služeb byl meziročně vyšší o procento, na čemž se podílel především obchod se stroji a subdodávky pro automobilový průmysl.

Přečtěte si:

Recese: už je tady zase

 Burza cenných papírů, ilustrační foto

 Hrubý domácí produkt a hrubá přidaná hodnota

Čtěte také:

Ilona Švihlíková: Proč Němcům vadí nominace Christine Lagardeové do čela ECB

CIF24

Světová ekonomika zpomaluje. OECD zhoršila odhad růstu v příštím roce na 2,9 procenta

Ekonomika EU letos poroste podle odhadů, příští rok zpomalí na 1,1 procenta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).