Menu Zavřít

Rekonstrukce Werichovy vily je ve finále

12. 9. 2016
Autor: CC BY-SA 3.0: Matěj Orlický- Wikimedia Commons

Městská část Praha 1 finišuje s rekonstrukcí Werichovy vily. Do konce letošního roku by měla stihnout ještě úpravu interiéru a položení rozvodů. Celkové náklady za opravu památky jsou 30 milionů korun. Po kolaudaci bude vila sloužit jako multifunkční dům se stálou expozicí Osvobozeného divadla. Na starosti ji bude mít Nadace Jana a Medy Mládkových.

V rozlehlé historické vile, která stojí v pražském parku Kampa u břehů Čertovky, má být návštěvníkům po rekonstrukci k dispozici posluchárna, knihovna nebo konferenční místnost. „Vše má být  otevřeno veřejnosti a program má mít kulturní a edukativní náplň,“ zmínila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Lidem se otevře i zahrada před vilou, kterou chce radnice připojit k parku.

Budoucího nájemco vybrali ve veřejné anketě občané, mezi dalšími projekty byly také návrhy společností Post Bellum a Charta 77. Nájemní smlouvu na deset let s desetiletou opcí i vítěze ankety potvrdilo zastupitelstvo městské části 27. ledna 2015. Projekt na využití vily existuje několik let. Od první smlouvy s Medou Mládkovou ale město před třemi lety odstoupilo, protože v části vily chtěla bydlet.

Nadace by měla začít nájem ve výši 600 tisíc korun za rok platit ve chvíli, kdy jí vilu radnice po rekonstrukci předá, tedy začátkem roku 2017. Nadace Jana a Medy Mládkových už obhospodařuje řadu let i nedaleké Muzeum Kampa, které sídlí v Sovových mlýnech.

MMF24

První zmínka o domě se podle encyklopedie Wikipedia objevila už v roce 1580, základ dnešní podoby je pozdně renesanční přestavba z druhé čtvrtiny 17. století, kdy zde byla koželužna. Herec a dramatik Jan Werich žil ve vile spolu se svou rodinou od roku 1945 až do své smrti v roce 1980.

Od roku 2002, kdy tehdejší nájemníky vyhnala velké voda, vila chátrala. Dům následující roky čekal na kompletní rekonstrukci, po povodních nechala radnice objekt totiž opravit jen částečně.

Více se dozvíte zde:

Werichova vila: Zatím nejasno

Werichova vila: o nájemci rozhodne referendum

Werichova vila znovu čeká na nového majitele


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).