Menu Zavřít

Realitní trh v metaverzu vloni nabíral na obrátkách. Letos by se hodnota prodaných virtuálních parcel měla zdvojnásobit a překonat miliardu dolarů

3. 2. 2022
Autor: Depositphotos
  • Rok 2021 byl, co se týče metaverza, zlomový. Realitní trh s virtuálními pozemky se začal hýbat a hodnota prodaných parcel celkově překonala 500 milionů dolarů

  • Experti předpovídají, že letos by mělo dojít až ke zdvojnásobení tohoto čísla. Lednové prodeje zatím nasvědčují, že meta miliardy dolarů by měla být poměrně snadno dosažitelná

  • K největšímu boomu v prodejích došlo poté, co Mark Zuckerberg v říjnu minulého roku oznámil přejmenování Facebooku na Metu


Během loňského roku se virtuální světy, takzvané metaverzum, začaly dostávat do povědomí veřejnosti jako něco, co za pár let zřejmě bude běžnou součástí našeho života. A byť se může zdát, že vše je teprve v plenkách, vývoj uvnitř těchto světů jede v neskutečném tempu. Dokládá to například statistika společnosti MetaMetric Solutions, která mapuje realitní trh v metaverzu a podle které se zde za uplynulý rok prodaly virtuální nemovitosti v hodnotě zhruba 500 milionů dolarů. To je ale skutečně teprve začátek. Letos by se toto číslo mohlo zdvojnásobit, a překonat tak miliardu dolarů.

Na čtyřech hlavních platformách metaverza jen za leden přesáhly prodeje 85 milionů dolarů. Kolotoč rozjel Facebook, jehož zakladatel Mark Zuckerberg 28. října oznámil, že společnost mění název a od nynějška z ní bude Meta. Společně s tím také nastínil plány, jak moc se chce v budoucnu virtuálnímu světu věnovat. To rozjelo neskutečný kolotoč a zájem o metaverzum prudce stoupnul. V průběhu listopadu se prodeje nemovitostí zvýšily devítinásobně na 133 milionů dolarů.

Metaverzum člověka změní. Virtuální realita v sobě skrývá velké příležitosti, namístě je ale opatrnost
Přečtěte si také:

Metaverzum člověka změní. Virtuální realita v sobě skrývá velké příležitosti, namístě je ale opatrnost

Šílenství na trhu se od té chvíle sice zpomalilo, i tak jsou ale letošní lednové tržby oproti těm loňským za stejné období desetkrát vyšší. Společnost BrandEssence Market Research odhadla, že realitní trh v metaverzu poroste mezi lety 2022 a 2028 ročním tempem 31 procent. „Existují tam velká rizika, ale potenciálně i velké výnosy,“ sdělila CNBC generální ředitelka společnosti Republic Realm Janine Yorion, která svým klientům radí s investováním právě do nemovitostí v metaverzu.

Společnost Republic Realm nezahálí a na platformě Sandbox buduje síť stovky ostrovů, za něž zaplatí asi 4,3 milionu dolarů. Pro zajímavost, v rámci Fantasy Islands, jak se projektu přezdívá, lze také nakupovat na trhu s loděmi a vodními skútry. Pro investory je ale stále velkou otázkou, jak vyhodnocovat rizika virtuálních aktiv tam, kde není nic hmatatelného a budoucnost zůstává nejasná.

Virtuální pozemky v metaverzu jsou dražší než ty v reálném světě. Investoři se za ně nebojí zaplatit miliony dolarů
Přečtěte si také:

Virtuální pozemky v metaverzu jsou dražší než ty v reálném světě. Investoři se za ně nebojí zaplatit miliony dolarů

Prodejem nemovitostí v metaverzu se zabývá přes deset platforem a na trhu se rychle objevují další. Transakce probíhají v rámci čtyř největších virtuálních světů – v takzvané „velké čtyřce“, kterou tvoří Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels a Somnium. Tady investoři najdou celkem 268 645 pozemků různých velikostí. Nejsilnějším hráčem je Sandbox, který zaujímá 62 procent dostupných nemovitostí a parcely v něm měří 106 na 106 metrů. V Decentralandu jsou rozměry mnohem menší. Strana čtvercové plochy pozemku zde měří jen 16 metrů.

CIF24

Do souboje o každý metr čtvereční prostoru v metaverzu se hrnou společnosti z nejrůznějších odvětví byznysu. Zpravidla ale zatím jde o velké značky a investory, kteří doufají, že čím dřív nakoupí nejlepší pozemky, tím spíš se jím podaří vytvořit jakýsi digitální Manhattan nebo Monako. Janin Yorion uvedla, že v dalších letech se cena parcel v metaverzu bude odvíjet spíše od toho, co na nich potenciální majitelé plánují vytvořit - tedy zda na místě vyroste například populární zábavní atrakce, muzeum či obchod.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).