Menu Zavřít

Rájem přistěhovalců je Mexiko, vyplývá z průzkumu. Norsko je moc drahé a v Turecku chybí jistota práce

14. 7. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Lidem pobývajícím mimo svou rodnou zemi se nejlépe žije v Mexiku. Ve svém pravidelném průzkumu to uvádí společnost InterNations
  • Cizinci nejvíce oceňují vlídnost tamních obyvatel, část z nich však zároveň pociťuje obavy o svou bezpečnost
  • Nejhůře se expati cítí v Turecku, kde jsou nejistí zejména v oblasti práce

Jiří Voskovec říkal, že domov je tam, kde si člověk pověsí klobouk. Otázkou však je, kolik takových klobouků dneska mohou lidé vlastně mít. Koneckonců rostoucí obliba práce na dálku nám v otázce bydlení dává mnohem větší možnosti, než jaké byly za dob tohoto ikonického herce. 

Zabydlet se tak řada z nás může klidně i na několika místech světa, nejlepší volbou se nicméně zdá být Mexiko. Tedy alespoň podle průzkumu InterNations, který severoamerickou zemi zařadil na první místo. Následuje Španělsko a Panama.

Není to poprvé, co se ve výběru ideálních míst pro expaty, tedy jedince žijící mimo svou rodnou zemi, Mexiko objevilo. Na nejvyšších pěti příčkách se umisťuje pravidelně od roku 2014, kdy byl průzkum proveden poprvé. Zdá se, že oblíbené je zejména díky vlídnosti svých obyvatel. Právě ta byla jedním z hlavních aspektů, jež průzkum analyzoval. Kromě toho rozhodovala třeba také kvalita života, snadnost usazení, možnosti práce, finance a dostupnost základních potřeb.

Praha je sedmé nejpřívětivější město pro život a práci cizinců. Pochvalují si zdravotnictví i kariérní příležitosti
Přečtěte si také:

Praha je sedmé nejpřívětivější město pro život a práci cizinců. Pochvalují si zdravotnictví i kariérní příležitosti

InterNation, která se zhruba s pěti miliony uživateli řadí mezi největší globální sítě pro expaty, průzkum provedla na 10 tisících z nich. Respondenti pocházeli ze 171 různých zemí. Kromě vlídnosti Mexičanů vyzdvihovali třeba snadnou cestu k bydlení. To je v nejlépe umístěné zemi navíc i cenově dostupné. Stejně jako jiné oblasti. „S celkovými životními náklady v Mexiku je spokojeno 71 procent lidí, což je oproti celosvětovému průměru o téměř 30 procentních bodů více,“ uvádí průzkum.

Kultura pěkná, ale co ta politika?

Bezproblémové se pro cizince zdá být také přijetí tamní kultury. Na druhou stranu pociťuje část cizinců obavy o vlastní bezpečnost. Ostatně v hodnocení politické stability se Mexiko umístilo na 45. příčce, přičemž strach pociťuje 18 procent respondentů, tedy o 10 procentních bodů více, než je světový průměr.

MMF24

10 NEJLEPŠÍCH ZEMÍ PRO EXPATY
1. Mexiko
2. Španělsko
3. Panama
4. Malajsie
5. Tchaj-wan
6. Thajsko
7. Kostarika
8. Filipíny
9. Bahrajn
10. Portugalsko
Zdroj: InterNations

Pokud bychom se na žebříček podívali odzadu, nejméně spokojení jsou expatriati v Kuvajtu, Norsku a Turecku. Konkrétně v Kuvajtu cizince limitují zejména možnosti trávení volného času, zhruba polovina z nich má navíc pocit, že nemůže otevřeně vyjádřit své názory. 

Největší nevýhodou Norska jsou tak trochu očekávaně životní náklady, které negativně hodnotí více než tři pětiny expatů, tamní obyvatelé bývají vůči cizincům navíc častěji nepřátelští. Turecku, které se umístilo na poslední příčce, kazí skóre oblast práce. Problémy jsou v zemi s pracovní dobou a nedostatečnou jistotou zaměstnání.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).