Menu Zavřít

Protiromské hnutí v Mostě slibuje deratizaci. Vadí nám štěnice, vysvětluje dvojka kandidátky

2. 10. 2018
Autor: facebook Otevřená radnice Most

Hnutí Otevřená radnice Most se během předvolební kampaně proslavilo plakátem, na němž za asistence sličných uklízeček oznamuje, že „jen deratizační prostředky na tu havěť nestačí“. Na dvojsmyslnou kampaň si stěžovali Romové i politická konkurence. „Potkanů je po městě čtvrt milionu. Mnozí lidé svým chováním jejich šíření pomáhají,“ vysvětluje v rozhovoru pro Euro.cz Kamil Novotný.

Někteří jednotlivci zvažovali podání trestního oznámení, ale policie už věc prověřuje sama z úřední povinnosti. Novotný přiznává, že deratizace je také symbolické vyjádření toho, co je nutné řešit. Začít je podle něj třeba u příčin problémů. Jeho jmenovec, bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu za ČSSD a lídr kandidátky hnutí Otevřená radnice Most Karel Novotný přitom v minulosti proslul svým nevybíravým vyjádřením na Facebooku na adresu Romů. Napsal doslova: „Cikáni jsou jako medúzy – otravný a k ničemu.“ I kvůli tomu musel nakonec opustit řady ČSSD. Dvojka kandidátky Kamil Novotný však odmítá, že by kampaň před komunálními volbami byla zaměřena primárně na Romy.

Policie oznámila, že se z úřední povinnosti zabývá mimo jiné i vaší předvolební kampaní. Už jste ve věci podali vysvětlení?

Nemáme žádnou informaci o tom, že by na naši volební stranu bylo podáno trestní oznámení a nikdo nás ani v této souvislosti nekontaktoval.

Můžete vysvětlit váš vizuál, který se objevil na sociálních sítích s heslem: „Jen deratizační prostředky na tu havěť nestačí.”

Vadí nám štěnice, švábi, potkani, v obytných domech, školách, zdravotnických zařízeních (podle médií byly štěnice i v porodnici), restauracích, tramvajích i autobusech. Potkanů je po městě čtvrt milionu. Mnozí lidé svým chováním jejich šíření pomáhají.

Jaké další prostředky tedy v kampani na havěť slibujete?

Pomůže celoměstská deratizace a dezinsekce s koordinací a finanční účastí města, polopodzemní kontejnery, kvalitní úklid města. Deratizace je symbolické vyjádření toho, co je nutné řešit. Lidé v našem městě tak hromadně označují všechny chemické procesy vedoucí k odstranění problematického hmyzu a hlodavců. Dezinsekce či deratizace se v bytových domech často neprovádí v potřebném rozsahu, navíc se někteří lidé nechtějí zbavit zamořeného nábytku, matrací a podobně, takže se problémy opakují. Neprovádí se pravidelná dezinsekce a deratizace veřejných prostor a veřejných dopravních prostředků.

Skutečně tam není žádný dvojsmysl?

Ne. Ale zároveň s deratizací je třeba řešit podstatu problémů. A to je životní styl části občanů našeho města. Je nutné netolerovat odmítání pravidel spolužití, působit na problémové občany všemi zákonnými prostředky.

Jak přesně si to představujete?

Chceme se bránit všemi zákonnými prostředky proti těm, kteří svým způsobem života přispívají k tomu, že se štěnice, švábi a podobně šíří z bytu do bytu, z objektu do objektu. Nejen v Mostě se těmto lidem říká nepřizpůsobiví. Jsou to lidé, kteří se odmítají přizpůsobit standardním pravidlům občanského spolužití a svým chování škodí ostatním.

Chování nepřizpůsobivých je klíčovým problémem města, které ovšem nemá dostatečné legislativní nástroje, proto v případě zvolení chceme podporovat boj za změnu zákonů ve prospěch práv měst řešit svá území.

Dále čtěte:

Cirkus jede! Letošní volební bizár je mimořádně výživný

 Příklad Stuchlík. Kandidát ANO na pražského primátora Petr Stuchlík se pyšní tím, že ho stranický boss Babiš dává ostatním za příklad v otevřenosti vůči voličům

CIF24

Přečtěte si základní informace k blížícím se volbám:

Senátní volby 2018. Jak, kdy a kde se letos volí

Komunální volby se blíží. Vše, co potřebujete vědět

Kde si zvolíte své zastupitele: volební místnosti pro komunální volby

 Prvorepubliková urna v krušnohorské Přebuzi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).