Menu Zavřít

Propagandista KSČM Skála: Úkoloval jsem estébáky

26. 11. 2016
Autor: Archiv

Nikdo mě neřídil, to já dával úkoly jim, říká o své roli za komunismu dnešní vrchní propagandista KSČM Josef Skála.

Vystudovaný novinář a nynější místopředseda KSČM pro propagandu Josef Skála byl před listopadem 1989 velmi aktivní nejen jako prezident Mezinárodního svazu studenstva, ale též jako pracovník ÚV KSČ v oblasti prezentace země v zahraničí nebo také jako ideový spolupracovník Státní bezpečnosti s krycím jménem Josif.

Jaké kontakty jste si odnesl ze svého působení v čele Mezinárodního svazu studenstva ?

Přišel jsem do styku se všemi šéfy socialistických zemí včetně Gorbačova (sovětský prezident – pozn. red.) a Živkova (bulharský vůdce – pozn. red.). A víte, s kým jsem vyjednával v roce 1989 na lodi v Berlíně na Sprévě? O návratu Číňanů do svazu jsem tam jednal se Si Ťin-­pchingem (současný čínský prezident – pozn. red.). Dlouho před tím, než se tady s ním kdokoli objímal.

Přišel jste do styku s nějakými sovětskými orgány ?

Myslíte jako KGB?

Například.

Já vám to řeknu takhle. Tyto orgány pracovaly i v těchto hnutích, a to ze všech stran. Jestli se ptáte na to, zda mě nějaká tajná služba řídila, tak nikdy.


Vrátí se komunisté k moci? Prý jsou připraveni. Čtěte více:

Staré struktury pro novou dobu: KSČM míří do vlády


Přišel jste s nimi do kontaktu ?

A mohl jsem to vědět? Přišel jsem do kontaktu s lidmi, o nichž jsem věděl, že pracují pro různé služby, západní, východní i třetího světa. Nikdo z nich mi jménem té služby nedal žádný úkol, nikdo z nich mi nedal ani korunu, ani dolar, ani rubl, ani leva. Za socialismu jsem měl na starost otázku prezentace Československa v zahraničí. Když jsme chtěli uspořádat něco v západním Německu, tak byli povoláni hoši od rozvědky, aby nám prověřili, jak to je s vydavatelským domem XY. Bylo to tedy přesně obráceně. Oni přišli a dostali úkol.

Takže jste úkoloval rozvědčíky ?

Ale to zas ne. Nechci si stavět nějakou sochu. V rámci práce, kterou jsem měl, bylo třeba někdy něco prověřit. Představte si, že naše filharmonie jela na velké turné a měla různé hostitele. A pochopitelně bylo třeba garantovat, že tam nedojde k nějakému skandálu nebo podrazu. Takže lidé, kteří pracovali na ambasádách, od nás dostali úkol toto prověřit. Někdo jim musel říct, že to mají udělat. U takových rozhovorů jsem někdy byl, to říkám na rovinu a jsem na to hrdý.


MMF24

Odhalit politika, který byl v KSČM, není snadné. Přečtěte si o tom:

Zkušení kamuflážníci: odhalit komunistickou minulost je oříšek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).