Menu Zavřít

Přínosy umělé inteligence v byznysu převažují nad riziky, shodují se vrcholoví manažeři z celého světa

14. 12. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Podle studie auditorské a poradenské skupiny Moore Global je více než polovina vedoucích pracovníků nakloněna využití umělé inteligence, a to napříč všemi kontinenty
  • Za její hlavní výhody označují zvýšení produktivity a zlepšení klientské zkušenosti
  • Rostoucímu významu zmíněné technologie odpovídá i navýšení investic ze strany středních a velkých společností. Řada z nich už díky tomu navíc pozoruje i nárůst vlastních tržeb

Zatímco v celkovém měřítku je umělá inteligence (AI) spojená s řadou rizik, byznysoví lídři se jí neobávají. Naopak, většina z nich chápe tuto revoluční technologii jako příležitost ke zvýšení produktivity a zlepšení zákaznické zkušenosti. Vyplývá to z průzkumu mezinárodní sítě auditorských a poradenských společností Moore Global, kterého se zúčastnilo 1858 vedoucích pracovníků z velkých a středně velkých firem napříč celým světem.

Zájem o využití umělé inteligence je mezi respondenty obrovský. Jen od roku 2019 zvýšily investice do této technologie tři čtvrtiny firem a všechny shodně věří, že jim pomůže zlepšit podnikání. Díky tomu roste i trh s AI jako takový. Ten měl ještě předloni hodnotu ,pouhých‘ 100 miliard amerických dolarů, ale do roku 2030 pravděpodobně dosáhne až dvou bilionů.

O krok blíž k utopické realitě. Nová umělá inteligence od Googlu má umět pochopit, co se odehrává na vašich fotografiích
Přečtěte si také:

O krok blíž k utopické realitě. Nová umělá inteligence od Googlu má umět pochopit, co se odehrává na vašich fotografiích

Některým podnikům navíc zavedení AI už nyní zvedá tržby, a to až o patnáct procent. Na druhou stranu v případě společností, které tento nástroj nevyužívají, je maximální nárůst zhruba osmiprocentní. Průměrná výše investic do inkriminované oblasti činila v uplynulém roce 1,5 milionu dolarů, výjimkou byl automobilový a letecký průmysl, kde se částka zvýšila až na 3,2 milionu.

Mnoho výhod, minimum rizik?

Až 56 procent dotázaných považuje umělou inteligenci za přínosnou, nejčastěji kvůli zvýšení produktivity, na kterém se shoduje necelá polovina respondentů. Záleží ale na konkrétním odvětví, například v oblasti energetiky je to dokonce 57 procent vedoucích pracovníků.

Další oblastí, na kterou může mít AI pozitivní vliv, je zlepšení zákaznické zkušenosti, které uvedlo 43 procent manažerů. Z oborového hlediska se to týká zejména maloobchodu nebo vzdělávání, kde stále chybí účinná řešení koordinace procesů a zvyšování kvality služeb. Globální studie Dell Technologies provedená mezi 500 IT manažery a zaměřená primárně na generativní AI pak zmiňuje i snižování nákladů a zvýšení efektivity.

Nutno podotknout, že se samozřejmě najdou i firmy, jejichž lídři vnímají umělou inteligenci jako hrozbu. V rámci analýzy Moore Global se takto vyjádřilo 22 procent dotázaných. Spíše než o nahrazování zaměstnanců technologiemi jde ale v jejich případě o nutnou změnu modelu podnikání.

Umělá inteligence po česku: Tady je osm tuzemských AI startupů, které stojí za to sledovat
Přečtěte si také:

Umělá inteligence po česku: Tady je osm tuzemských AI startupů, které stojí za to sledovat

„Jedním z opakujících se narativů o umělé inteligenci je, že povede ke změnám na trhu práce a v budoucnu učiní některé profese nadbytečnými – zejména ty, kde převládají opakující se úkoly,“ říká Martin Buranský, partner Moore Advisory CZ. Zároveň však dodává, že snížení počtu zaměstnanců a mzdových nákladů coby hlavní důvod toho, proč se obracejí k umělé inteligenci, uvádí ve zmíněné studii pouze 22 procent vedoucích pracovníků.

Je budoucnost byznysu v AI?

Velká část dotázaných se domnívá, že umělá inteligence bude pro jejich firmu i podnikání jako celek stále důležitější. V příštích třech letech tedy 65 procent respondentů počítá s nárůstem využití AI. Další čtvrtina manažerů sice s tímto tvrzením souhlasí, ale myslí si, že postupem času ztratí nová technologie počáteční dynamiku. Úplnou nedůvěru a skepsi vyjádřila jen čtyři procenta lidí.

„Naprostá většina vedoucích pracovníků chápe umělou inteligenci jako zásadní investici, která může mít významný dopad na jejich firmy. Implantaci AI do jejich podnikání považují za důležitou s ohledem na lepší finanční výkonnost a zároveň udržitelnost společností do budoucna,“ konstatuje Buranský.

EBF24

Česká umělá inteligence odhalí i to, co přehlédne lékař. Startup Maia Labs chce pomoci snížit výskyt rakoviny tlustého střeva
Přečtěte si také:

Česká umělá inteligence odhalí i to, co přehlédne lékař. Startup Maia Labs chce pomoci snížit výskyt rakoviny tlustého střeva

Výzkum Dell Technologies dále zmiňuje celosvětový ekonomický dopad generativní umělé inteligence (GenAI), který se odhaduje na 2,6 až 4,4 bilionu amerických dolarů ročně. Organizace tedy postupně upevňují své přístupy k tomuto nástroji a 87 procent těch, které už překročily pilotní fázi, tvrdí, že GenAI je podle nich na dobré cestě k dosažení smysluplných výsledků. Až čtyři pětiny respondentů pak potvrzují, že zavedly centralizované rozhodování, respektive takzvaná centra excelence, tedy platformy využívající nejmodernější systémy řízení včetně AI.

„Žádná jiná technologie nedosáhla toho, co se podařilo generativní umělé inteligenci za méně než rok. Podnítila představivost milionů lidí a má potenciál stát se mocným nástrojem pro společnosti,“ uzavírá Adrian McDonald, prezident společnosti Dell Technologies v regionu EMEA.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).