Menu Zavřít

Přechodné období bude potřeba prodloužit, vzkazuje EU do Londýna

3. 4. 2020
Autor: CC0 via Pixabay

Evropská unie se pokouší přesvědčit Británii, že přechodné období určené k vyjednání pobrexitových vztahů bude nezbytné kvůli koronavirové krizi prodloužit. V době, kdy boj s pandemií a jejími hospodářskými následky zaměstnává většinu kapacity evropských vlád i unijních institucí, vzkázali tento týden někteří evropští politici do Londýna, že čas stanovený původně do konce roku nebude vzhledem ke zpomalení rozhovorů stačit. Britská vláda dosud na jakékoli prodlužování doby, po níž se země musí řídit unijními pravidly, odmítala přistoupit.

Koronavirus zásadně zpomalil vyjednávání plánovaná na tyto týdny. Obě strany si v polovině března vyměnily své návrhy k dohodě, která má upravovat budoucí obchodní i další vztahy, na očekávaná osobní vyjednávání však nedošlo a podle všeho se neuskuteční ani další kolo původně plánované na příští týden. Mluvčí Evropské komise dnes ČTK sdělil, že v současnosti si obě strany "vyjasňují" detaily předložených textů, kdy budou rozhovory pokračovat však neupřesnil.

Podle některých unijních diplomatů i činitelů EK se výrazně zmenšuje naděje, že by se oběma stranám podařilo v krátícím se čase dospět ke shodě. Brusel odhaduje, že úmluva by musela být dokončena nejpozději na podzim, aby měla Británie, členské země i Evropský parlament dost času k jejímu schválení.


Vítěz brexitu. Do Nizozemska přesídlilo 140 firem, přišel i režisér Ridley Scott

Amsterdam si pro své nové tvůrčí studio zvolil britský režisér Ridley Scott, kterého proslavily filmy jako Vetřelec nebo Gladiátor

Hlavní brexitový koordinátor europarlamentu David McAllister tento týden vzkázal do Londýna, že EU je otevřená prodloužení přechodného období a "míč je nyní na britské straně hřiště".

"Za současných podmínek by Spojené království mělo pečlivě znovu zvážit možnost prodloužení," uvedl německý šéf brexitové skupiny EP. Podobně se k věci staví i někteří představitelé EK a ochotu k delšímu přechodnému období dali již v minulosti najevo i lídři řady unijních států.

Koronavirus si vyšlápl i na hlavního unijního vyjednávače

Rozhovory dále komplikuje fakt, že hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier se zatím zotavuje z nemoci COVID-19, kterou se nakazil v polovině března. EK se nechce vyjadřovat k tomu, kdy se bude moci vrátit do práce.

Kvůli koronaviru je momentálně v karanténě i britský premiér Boris Johnson, jehož mluvčí však tento týden zopakoval, že přechodné období skončí tento rok a Londýn se o jeho prodloužení požádat nechystá. Johnsonova vláda má však podobně jako exekutivy jiných zemí plné ruce práce s pandemií a podle expertů si sotva bude moci dovolit další šok pro ekonomiku, který by patrně způsobil konec přechodného období bez dohody.

O prodloužení přechodného období musí být zažádáno do konce července

Dobu, po kterou musí Británie dodržovat povinnosti srovnatelné se členy EU, ačkoli již na chod unie nemá žádný vliv, lze prodloužit až o dva roky. Británie by však o to musela požádat do poloviny letošního roku.

KL24

Barier po vyjednávacím prologu na začátku března ještě před vypuknutím koronavirové krize prohlásil, že mezi oběma stranami jsou zásadní rozpory a dosáhnout dohody do konce roku bude obtížné. Pokud by vyjednávací období nakonec nebylo prodlouženo a obě strany by nedospěly k úmluvě, vzájemný obchod by od ledna provázela cla a kvóty. To by podle analytiků ještě zhoršilo situaci ekonomik na obou stranách Lamanšského průlivu, které čeká recese kvůli dopadům pandemie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).