Menu Zavřít

Babišův střet zájmů: Praha nesmí zveřejnit závěry auditu, tvrdí Dostálová

3. 4. 2020
Autor: Jan Rasch/Euro

Hlavní město Praha podle Evropské komise (EK) není oprávněno zveřejnit závěry auditu, který EK vypracovala na téma možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Serveru iDnes.cz to dnes řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Praha audit dostala jako jedno z připomínkových míst řízení vedeného EK. V prosinci požádala komisi o stanovisko, jestli může dokument zveřejnit. Podle Dostálové to komise odmítla a trvá na důvěrném režimu dokumentu, který mezi tím získala a zveřejnila některá média.

Magistrát si nechal kvůli zveřejnění auditu zpracovat právní stanovisko od advokátní kanceláře Frank Bold advokáti. To doporučilo obrátit se na EK a dokument zveřejnit až v případě jejího souhlasu. Radní se poté rozhodli závěry auditu nezveřejnit, ale v dopisu pro komisi argumentovali zjevným veřejným zájmem na jejich zpřístupnění veřejnosti.

Dostálová pro iDNES.cz uvedla, že komise pražskému návrhu nevyhověla. "Musím říci, že EK odmítla zcela vlastně ten návrh Prahy. Napsala samozřejmě, že je to v režimu důvěrné a že Praha není oprávněna to zveřejňovat," řekla portálu Dostálová. Komise podle ní "zásadním způsobem" vyvrátila i právní rozbor, který si magistrát nechal vypracovat.

EBF24

Měly by být podle vás závěry auditu EK o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše zveřejněny?

Babiš má podle unijního auditu dále zájem na hospodářském úspěchu holdingu Agrofert. Podle auditorů to ovlivnilo nestrannost rozhodování premiéra, protože z titulu svých politických funkcí rozhodoval o záležitostech týkajících se unijních fondů. Evropské dotace udělené holdingu od účinnosti nyní platné verze zákona o střetu zájmů, tedy od února 2017, jsou tak podle auditu v rozporu se zákonem. Česko by tak mohlo na dotacích přijít o několik stovek milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).