Menu Zavřít

Praha 3 chce revitalizaci Parukářky. Podle opozice je studie předražená a zbytečná

3. 2. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: Šjů-Wikimedia Commons

Nová severní cesta, schodiště na Vrch sv. Kříže nebo přírodní amfiteátr, architekt Josef Pleskot představil ve čtvrtek večer na prvním veřejném projednávání urbanistickou studii vrchu Parukářka. Spíše než to, kde by měly být další stromy, lavičky nebo dětské hřiště se ale ve čtvrtek večer řešilo, proč platí Praha 3 architektovi a jeho týmu za studii 1,2 milionu korun bez DPH, a za jakých podmínek jeho studio Praha 3 vybrala.

Hrubé obrysy urbanistické studie počítají se zachováním již kultovního občerstvení a přibýt by měly další dvě zahradní restaurace. Jedna z nich by mohla najít místo v cípu Parukářky u Jeseniovy ulice. Zůstat by mělo i větší dětské hřiště. „Plot okolo něj sice připomíná vězení, ale je funkční, nemělo by smysl ho bourat,“ zmínil Pleskot. Umístění hřiště je podle něj ideální kvůli jeho pozici vůči slunci. Ráno na hřiště svítí, odpoledne je ale chráněno kopcem.

Stávající lávku, která propojuje park přes Prokopovu ulici směrem k Lupáčově ulici, by mohla doplnit ještě jedna lávka podobné velikosti. Pleskot také zmínil například stěhování psího cvičiště, které nechala radnice vybudovat za několik milionů korun.

Veřejné projednávání studie vrchu Parukářka Architekt Josef Pleskot představuje studii. (Foto Tereza Čapková)

„Zvykli jsme si na Parukářku dívat jako na zábavní park, na prvním místě by ale měla být příroda,“ upozornila v rámci projednávání jedna z účastnic. Na její slova reagoval architekt a krajinář Zdeněk Sendler, který se na tvorbě studie podílí. „Tady konečně můžeme zapojit zmíněné hodnoty. Nebojte se, budu nad tím držet ochrannou ruku,“ ubezpečoval paní. Inspirací mu prý je i kniha Škola malého stromu, která mimo jiné popisuje vztah indiánů k přírodě.

Na jednání vystoupili s kritikou předseda klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě Ondřej Rut (SZ) a Tomáš Mikeska (STAN). „Neznáme přesné zadání ani to, co z toho má vzejít. Obávám se, že celá práce vyjde vniveč, stejně jako u dalších podobných studií,“ upozornil Rut. Mikeska se zase pozastavil nad tím, že by se mělo stěhovat psí cvičiště, do kterého Praha 3 investovala přednedávnem 5,5 milionu korun.

Rut již dříve uvedl, že Parukářka je oblíbeným a fungujícím prostorem, který nevyžaduje přestavbu za desítky milionů korun. „Park je třeba udržovat s drobnými zásahy převážně ve formě mobiliáře. Problémy, které na Parukářce registrujeme, plynou hlavně z její vysoké atraktivity a návštěvnosti. Na území Prahy 3 je mnoho jiných zanedbaných veřejných prostor, které si zasluhují větší pozornost a investice,“ upozornil.

ebf - tip - debata

Do debaty dvakrát vstoupila i starostka městské části Vladislava Hujová (TOP 09) a účastníky projednávání vyzvala, aby politické věci řešili na zastupitelstvu a věnovali se návrhům na úpravy parku. Debata se ale už ubírala jinam. „Doba plnění studie měla být do konce minulého roku a představeny měly být tři varianty,“ upozornila například Martina Mikolášová. Postarší bělovlasý pán se zase pozastavil nad tím, že architekt Pleskot nakreslil vedle kurtů rybníček. „Víte, já ten pozemek dobře znám, jsem jeho majitel a o ničem nevím,“ uvedl. Po jeho slovech následovaly salvy smíchu přilížejících.

Další veřejné projednávání by se mělo konat v květnu, kdy má architekt Pleskot představit podrobnější rozkreslení studie.

Další zprávy z Prahy 3:

Praha 3 obrátila. Trhy na „Jiřáku“ bude provozovat sama

Trhy na „Jiřáku“ projedná zastupitelstvo koncem ledna. Radní ustoupili petici

Starostka Hujová: Mucha patří na Vítkov


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).