Menu Zavřít

Potraviny po delší době opět zdražují, ale ne tolik jako loni. Nejvíce si spotřebitelé připlatí za cukr, maso a rýži

9. 5. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Potraviny začaly po delší době opět zdražovat. Vyplývá to ze světového indexu Organizace pro výživu a zemědělství
  • Jejich cena je však stále o zhruba 20 procent nižší, než jak tomu bylo před rokem. Tehdy se dramaticky zvýšila vlivem ruské invaze na Ukrajinu
  • Zdražování se nejvíce projeví na komoditách, jako jsou cukr, maso a rýže. Té je na světě aktuálně největší nedostatek za posledních 20 let

Lidé si v dubnu za potraviny připlatili. Stalo se tak poprvé za celý jeden rok. Dobrou zprávou je nicméně skutečnost, že i tak jsou o necelou čtvrtinu levnější než začátkem loňského jara, kdy jejich cena vystřelila vzhůru v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Že potraviny aktuálně zdražují, vyplývá z cenového indexu Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), v rámci nějž jsou sledovány celosvětově nejvíce obchodované potravinářské komodity. Dubnová výše indexu dosáhla hranice 127,2 bodu, tedy o 1,3 bodu víc, než jak tomu bylo v březnu.

Nárůst se nejvíce projevuje na cenách cukru, masa a rýže. Ty tak částečně zastiňují pokles cenových indexů obilovin, mléčných výrobků a rostlinných olejů. „S tím, jak se ekonomiky zotavují z výrazného zpomalení, poroste poptávka a bude vytvářet tlak na růst cen potravin,“ uvedl pro zpravodajskou agenturu Reuters Maximo Torero, hlavní ekonom FAO, která spadá pod hlavičku OSN.

Na světě je nedostatek rýže. Úrodu zničily záplavy a monzunové deště, vliv měla i válka na Ukrajině
Přečtěte si také:

Na světě je nedostatek rýže. Úrodu zničily záplavy a monzunové deště, vliv měla i válka na Ukrajině

Konkrétně cukr od března zdražil o 17,6 procenta, čímž dosáhl nejvyšší úrovně za posledních 12 let. Tento nárůst dle FAO souvisí s obavami z omezených dodávek z Indie, Číny a Thajska, které patří mezi největší producenty inkriminované komodity. Ve stejnou dobu vzrostl také index cen masa, a to o 1,3 procenta, mléčné výrobky naopak zlevnily o 1,7 procenta, stejně jako obiloviny a podobně jako rostlinný olej.

Tenké zásoby a nejasná sklizeň

Starosti teď ekonomům dělá hlavně zdražující rýže. Té nejen kvůli ruské agresi, ale i vinou záplav a monzunových dešťů celosvětově chybí asi devět milionů tun. Tedy nejvíce od let 2003 a 2004. „Růst cen této komodity je mimořádně znepokojivý, zároveň je ale nezbytné oživit černomořskou iniciativu, aby se zabránilo dalšímu růstu cen pšenice a kukuřice,“ podotkl Torero s odkazem na dohodu, která umožní vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře.

„Vzhledem k tomu, že je rýže základní komoditou na mnoha trzích v Asii, jsou ceny hlavním faktorem určujícím inflaci cen potravin a potravinovou bezpečnost, zejména pro nejchudší domácnosti,“ komentoval v dubnu pro CNBC komoditní analytik společnosti Fitch Solutions Charles Hart.

EBF24

Konec potravinové krize? Ukrajina znovu vyváží pšenici po moři, Kanada i Rusko zaznamenaly rekordní sklizeň, nejistota však přetrvává
Přečtěte si také:

Konec potravinové krize? Ukrajina znovu vyváží pšenici po moři, Kanada i Rusko zaznamenaly rekordní sklizeň, nejistota však přetrvává

Co se týče světové produkce pšenice, v letošním roce ji FAO předpovídá na hranici 785 milionů tun, což sice představuje nižší úroveň než vloni, avšak stále druhou nejvyšší v historii. Očekávání týkající se rýžové sklizně jsou oproti tomu smíšená, a to zejména kvůli dopadu oceánského a atmosférického jevu La Niña, během něhož bývá povrchová teplota moře ve východní rovníkové části středního Tichého oceánu nižší než obvykle a který zároveň výrazně ovlivňuje počasí po celém světě.

Celkem lidé dle FAO v součtu za loňský a letošní rok spotřebují 2,8 miliardy tun obilovin, tedy o 0,7 procenta méně než v předchozím období 2021/2022. Do konce sezóny by přitom jejich světové zásoby měly klesnout o 0,2 procenta na 855 milionů tun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).