Menu Zavřít

Pomohla EET k vyššímu výběru daní? Čísla jsou vymyšlená, upozorňuje analýza

5. 2. 2019
Autor: čtk

Stačil jednoduchý trik. Vzít vzorec, kterým ministerstvo financí počítá přínos elektronické evidence tržeb, a přesně ho replikovat na obory, kde vůbec není EET zavedena. A jak se ukázalo, neexistující evidence „pomohla“ výběru daní i tam. Respektive nepomohla. Michal Škop ve své analýze, kterou představili Piráti, usvědčuje ministerstvo financí přinejmenším z fantazírování.

Data berou v potaz rok 2017, kdy měla EET pomoci zvýšit výběr inkasa o 5,4 miliardy korun. Reálný výsledek ale může oscilovat klidně až do mínusu. Ministerstvo totiž nikdy opravdu reálná čísla neukázalo.

„Ministerstvo započte jen velmi zhruba efekt jen několika málo vlivů, jako je růst HDP či průměrný růst výdajů, a zbytek prohlásí za vliv EET nebo vliv kontrolních hlášení,“ uvádí ve svém materiálu Michal Škop. Kromě toho ministerstvo podle něj vůbec nezapočítává náklady na EET, které měl stát i sami podnikatelé, uvádí jen domnělé výhody.


Čtěte komentář k tématu:

Kde ty prachy jsou? Co se s nimi mohlo stát?

 Páral


Jak na to vlastně ministerstvo financí jde? Odhad pro vliv EET na DPH je založen na růstu skutečného inkasa DPH, v tomto případě mezi roky 2016 a 2017 v sektorech 1. a 2. vlny EET. Od nárůstu je odečten odhadnutý vliv zvýšené spotřeby domácností a vládních institucí. Zbytek je nazván „vliv EET“ bez ohledu na další faktory. „Jedná se o primitivní předpoklad, že co se nevysvětlí průměrným navýšením spotřeby, tak je vliv EET. Přitom může jít o tisíc plus jeden další vliv,“ uvádí studie.

Pokud by se použil výpočet ministerstva financí na všechny sektory, tedy nejen ty, kde platí EET, vyšel by vliv evidence tržeb v daném roce na 11,3 miliardy korun. Tedy 7,6 miliardy by byl „vliv EET“ na sektory, které ho nemají. „Jsou to úplně vymyšlená čísla. Z EET může být plus deset, ale klidně i mínus deset miliard. Budeme chtít, aby si ta data ministerstvo financí obhájilo,“ říká na základě dat poslanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík.

Ministerstvo financí na dotazy webu Euro.cz nereagovalo.

MMF24

Lež v přímém přenosu: vláda tvrdí, že má vyhazovy úředníků schválené z Bruselu. Nemá

 To je radosti. Vláda Andreje Babiše se sice chlubí, jak jí Evropa pochválila služební zákon, realita je ale od začátku opačná. Komise nejdříve řekla, že se na návrh podívá, a poté k němu poslala výhrady.

Dále čtěte:

Pětina vietnamských večerek nevydává účtenky. Asociace obchodníků chce důslednější kontroly

Zákaz kouření a EET. Pivovary si stěžují na nižší prodej čepovaného piva

EET se nezúží jen na plátce DPH, Sněmovna odmítla poslanecký návrh

Offline EET: kontroverzní zákon čeká řada změn

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).