Menu Zavřít

Polsko by se s uhlím mohlo definitivně rozloučit v roce 2060

17. 8. 2020
Autor: Rasch Jan/Euro

V současnosti nejvíce závislá země na uhlí, Polsko, se plánuje odklonit od uhlí až v roce 2060. V polském energetickém mixu mají uhelné elektrárny zatím neotřesitelnou pozici, z celkové spotřeby generují až 80 procent energie. Jde tak o potvrzení světového trendu odklonu od fosilních paliv, aktuálně již deset států Evropské unie nedisponuje uhelnou elektrárnou a dalších dvanáct zemí počítá s koncem uhlí do roku 2024.

„Nemůžeme ignorovat realitu,“ uvedl místopředseda vlády Jacek Sasin. Podle něj Polsko musí naplnit podmínky, na kterých se společně shodly státy EU. Polská vláda uvažuje o ukončení využívání uhlí v období mezi roky 2050 až 2060.

Nejnovější energetické statistiky ukazují, že právě Poláci se stali největšími producenty uhelné energie v EU. Doposud bylo ve vedení Německo, které však v posledních letech přistoupilo k rapidními využívání obnovitelných zdrojů. Hned za Němci a Poláky se nachází na třetím místě Česká republika.

Podle ministra Sasina bude na trhu poptávka po uhlí minimálně do roku 2040. To, co se stane poté, podle něj záleží na diskuzi se zástupci Evropské komise. Sasin také uvedl, že by se teď Polsko mělo zaměřit na budování čistých zdrojů. „Mluvíme o potřebě obrovských investic do čisté energie, což je nám uloženo evropskou politikou,“ uvedl ministr.

Polsko je také zatím jedinou zemí Evropské unie, která se nezavázala ke uhlíkové neutralitě k roku 2050, což byla jedna z podmínek pro čerpání z příštího víceletého rámce pro období mezi lety 2021 až 2027. Kvůli tomu má Polsko zatím nárok jen na 50 procent přiděleného finančního obnosu.

Uhlí postupně odchází ze scény kromě klimatickým problémům i stále klesajícím cenám obnovitelných zdrojů. Je tak pravděpodobné, že v budoucnu polský přechod k zelenější energetice jednoduše urychlí ekonomická nevýhodnost pálení uhlí, pro které zároveň platí stále přísnější evropské regulace.

BRAND24

V současné době již 10 členských zemí EU nevyužívá uhelných elektráren a další by měly během následujících let rychle přibývat. Například dosavadní uhelné velmoc Německo oznámilo termín odklonu od uhlí na rok 2038 nebo dokonce 2035. Němečtí politici se po tragédii v japonské jaderné elektrárně Fukušima odklonili i od jádra, a proto je uhlí nahrazováno hlavně obnovitelnými zdroji a dočasně i plynem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).