Menu Zavřít

Pohořelec čekají dopravní změny. Ministerstvo obrany chce lépe střežit své okolí

16. 10. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: ŠJů-Wikimedia Commons

Dopravní toky okolo pražského Pohořelce by měly vést jinak, než doposud. Ministerstvo obrany požaduje po hlavním městě uzavřít průchod podloubím, který propojuje Pohořelec s Dlabačovem. Chce tak zvýšit bezpečnost v bezprostřední blízkosti areálu armády. Magistrát k dopravním změnám nechá vypracovat studii.

Vypracování studie považuje magistrát za nezbytné kvůli tomu, že se jedná o frekventovanou trasu pro pěší i automobily. Lokalitou Pohořelec podle ministerstva obrany projíždí obousměrně až 10 500 automobilů denně (údaj TSK z roku 2015, pozn. red.). Studie se proto bude zabývat řešením dopravy v celé oblasti, změny by totiž ovlivnily dopravu jak v městské části Praha 1, tak i v Praze 6.

Pražský magistrát už kvůli dopravním změnám začal podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) předběžně jednat s městskými částmi.

„Vše je zatím jen ve stádiu úvah a „z doslechu“. I pokud by takové změny přímo neschvaloval náš odbor dopravy, museli bychom s nimi být seznámeni, protože by toto opatření nepochybně mělo velký dopad na dopravu v dané oblasti,“ uvedl tiskový mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.


Semafor a měření rychlosti: Doprava v Troji má být méně komplikovaná

 Ulice K Pazderkám


Ministerstvo obrany předkládá možnosti, jak by bylo možné zachovat cestu pro pěší, i když se průchod podloubí uzavře. Mezi návrhy je odklonění automobilové dopravy z Pohořelce, určení jednoho místa pro vjezd aut k Hradčanům nebo posunutí tramvajové trati, čímž by vzniklo místo pro nový chodník. Celkové zklidnění dopravy na Pohořelci by podle ministerstva navíc zvýšilo atraktivitu místa.

 Dopravní toky okolo pražského Pohořelce by měly vést jinak

EBF24

Jedním z návrhů úřadu je například i vytvoření „náměstí Pohořelec“, kde by mohla stát kašna či fontána. Náměstí by také mělo sloužit jako nové místo vstupu pro návštěvníky Pražského hradu, jeho součástí by mohla být podle ministerstva i zastávka tramvaje.

  Dopravní toky okolo pražského Pohořelce by měly vést jinak

Dále čtěte:

Nadáváte na dopravu v Praze? Buďte rádi, jaká je. Může být mnohem hůř

Město plánuje zvelebit problematickou Palmovku. Hledá kvůli tomu koordinátora


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).