Menu Zavřít

Město plánuje zvelebit problematickou Palmovku. Hledá kvůli tomu koordinátora

5. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Hlavní město si dalo za cíl revitalizovat Palmovku. Chce kvůli tomu najít koordinátora, který by se o jedno z nejkomplikovanějších pražských území postaral. Palmovku v současnosti tíží podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ/Trojkoalice) nedořešené celoměstské dopravní vazby, nevyjasněná urbanistická struktura a nejasný charakter a náplň jednotlivých veřejných prostranství.

Přitom ale Plamovka zároveň představuje podle Kolínské důležité rozvojové území s významným potenciálem celoměstských vazeb. Koordinátor by se měl postarat o spolupráci mezi všemi zainteresovanými stranami a určit, jak dále postupovat.

„Naším cílem je, aby se Palmovka proměnila v místo, kam se lidé budou rádi vracet. Aby se stala místem, kde jen nečekáte na tramvaj či autobus, ale kde je možné si nakoupit, dát si schůzku a kde budou moci svůj čas trávit i děti a senioři. Proto je aktuální výběr koordinátora projektu jedním z dalších důležitých kroků k její revitalizaci,“ uvedla Petra Kolínská.


Nepřehlédněte: Praha chce mimosoudní vyrovnání a přesun záchranářů na Palmovku

Rozestavěná budova Nová Palmovka


Že proměna Palmovky nebude vůbec jednoduchá, si myslí starosta městské části Praha 8 Roman Petrus (ČSSD). „Jde o složité a problematické území,“ uvedl. Pozemky v lokalitě má podle něj rozdělené příliš mnoho majitelů, řadu z nich vlastní developeři, některé pražský dopravní podnik. A Palmovka podle starosty nečeká, oblast žije svým životem. „Všude jsou rozdělané nějaké projekty a my nemůžeme chtít, aby je někdo zastavil,“ zmínil Petrus.

Z krátkodobého hlediska by se podle něj dal asi nejsnáze měnit prostor před Komerční bankou, který je v současnosti osázen květináči a stojíé na něm kontejnery. „Dalo by se tu udělat náměstí a kontejnery například přesunout pod zem,“ sdělil. Další úpravy by podle něj byly možné v ulici Na Žertvách. „Je dobré, kdyby na tom někdo soustavně pracoval,“ zmínil k možné pozici koordinátora Petrus.

BRAND24

V souvislosti s Palmovkou město v současné době řeší spor s Prahou 8 ohledně nedokončeného Centra Palmovka, které původně městská část stavěla jako svoje sídlo. Současné vedení radnice už o budovu nemá zájem a magistrát do ní chce umístit sídlo záchranné služby. Podle radního pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO) by se měly majetkové spory do konce roku vyřešit, uvedla ČTK.

Palmovka představuje podle pražského magistrátu důležité lokální centrum a těžiště celé spodní části údolí Rokytky.

Dále čtěte:

„Snesla by i Lidl“. Žižkované debatovali o využití budovy nákladového nádraží

Central Group postaví u Nákladového nádraží Žižkov byty za devět miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).