Menu Zavřít

Po úspěšné zkušebce následuje majetkový vstup. Pilulka koupila desetiprocentní podíl v tuzemském startupu Blocks

3. 9. 2021
Autor: Pilulka
  • Společnost Pilulka majetkově vstoupila do českého startupu Blocks podnikatele Bartoloměje Holubáře, v němž za blíže nespecifikovanou částku koupila podíl rovných 10 procent

  • Holubářova firma v minulosti vyvinula unikátní boxy, které dokážou komunikovat s výdejními zařízeními třetích stran i se všemi tuzemskými dopravci a e-shopy

  • Obě společnosti by díky navázané spolupráci chtěly rozšířit svoji výdejní síť i do dalších koutů Evropy

  • Skupina Pilulka zaznamenala v uplynulém pololetí rekordní tržby, které dosáhly úrovně 1,8 miliardy korun. Společnosti se dařilo i na pražské burze, kam vstoupila vloni na podzim


Její zboží si můžete objednat na e-shopu, zakoupit v v jedné ze 140 tuzemských lékáren, nechat dovézt domů nebo třeba vyzvednout ve výdejních boxech, za nimiž stojí technologický startup Blocks. A právě se společností tuzemského podnikatele Bartoloměje Holubáře nyní Pilulka rozšiřuje vzájemnou spolupráci.

Jeden z největších českých specialistů na online lékárenství odkoupil za blíže nespecifikovanou částku v Holubářově firmě 10procentní podíl ve snaze posunout více než rok trvající partnerství na úplně novou úroveň.

„Do spolupráce chceme přinést celou řadu inovací a zkušeností z e-commerce i logistiky, které je ve výdejních boxech možné aplikovat,“ nechal se slyšet Martin Kasa, spolumajitel Pilulky. Co přesně tím má na mysli, vysvětlil hned záhy: „Společně chceme ukázat ostatním velkým retailistům a logistům cestu v automatickém výdeji zboží a zároveň zvyšovat počet Pilulka Boxů v zemích, kde působíme.“

AlzaBoxy (skoro) pro všechny. Český internetový gigant zpřístupňuje své výdejní schránky tisícům e-shopů a dopravců
Přečtěte si také:

AlzaBoxy (skoro) pro všechny. Český internetový gigant zpřístupňuje své výdejní schránky tisícům e-shopů a dopravců

V současnosti je jeho společnost kromě Česka aktivní rovněž na sousedním Slovensku a také v o něco vzdálenějším Rumunsku. Loni se vedení zabývalo též expanzí do Maďarska, z níž posléze sešlo. Jak ovšem Kasa prozradil webu E15, další země by měly následovat v horizontu několika příštích měsíců.

Sám Holubář označil vstup Pilulky do jeho startupu jako strategický krok, v jehož důsledku by měl Blocks získat přístup k velmi cenným znalostem. „Budeme rozšiřovat počet míst, kde si lidé budou užívat benefitů Blocks, a také inovovat produkt díky společnému know-how. Celá technologie bude svými možnostmi ještě blíže potřebám trhu a pomůže tak k unifikaci rostoucího a dosud poměrně roztříštěného odvětví,“ podotkl spoluzakladatel firmy.

Hladší a chytřejší

Blocksy se od ostatních výdejních zařízení, jaké používá Alza nebo Zásilkovna, v mnohém liší. To je díky jejich uhlazenému designu patrné i na první pohled. Hlavní rozdíl nicméně spočívá v obsluze.

Instalovaný software umí jednak ovládat výdejní zařízení třetích stran a zároveň je i plně kompatibilní se všemi zdejšími dopravci a e-shopy. Mohou je využívat jak jednotliví prodejci, tak třeba i zaměstnanci firem, v nichž se nacházejí, mezi sebou. Obsluhují se pomocí dotykového displeje, umístěného přímo na výdejním zařízení, a chytrého telefonu. K otevření schránky stačí, aby spotřebitel, respektive kolega zadal PIN zaslaný v SMS zprávě nebo přiložil QR kód, který mu automaticky vygeneruje přidružená aplikace.

Víc než výdejní místo. Firma CP4U buduje v Česku síť sdílených boxů na doručování zboží i placení městských poplatků
Přečtěte si také:

Víc než výdejní místo. Firma CP4U buduje v Česku síť sdílených boxů na doručování zboží i placení městských poplatků

Že Holubářovo řešení funguje spolehlivě, se mohli přesvědčit například pracovníci poradenské společnosti Deloitte, jejíž vedení bylo mezi prvními, které se v nedávné minulosti rozhodlo řešení od Blocksu ve své kancelářské budově vyzkoušet. Postupně se však přidaly i další velké podniky a subjekty. Mezi nimi Skanska, Penta Real Estate či Univerzita Karlova.

Pražská burza leží Pilulce u nohou

Pilulka, za kterou stojí bratrská dvojice Martina a Petra Kasových, zaznamenala v posledních několika měsících řadu úspěchů. V uplynulém pololetí evidovala skupina jako celek tržby v rekordní výši 1,8 miliardy korun, což značí meziroční nárůst o úctyhodných 45 procent.

MMF24

Ještě více se však o ní mluvilo v kontextu toho, co dokázala na pražské burze. Tam se ocitla jako vůbec první tuzemská e-commerce firma. K veřejné emisi akcií se společnost odhodlala loni v říjnu, přičemž tehdy jejich cena činila 424 korun za kus. Už v únoru, tedy o pouhé čtyři měsíce později, to však bylo 1100 korun, díky čemuž se tyto cenné papíry zařadily mezi nejrychleji rostoucí v historii burzy. Na konci minulého týdne pak byly k dostání dokonce za 1370 korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).