Menu Zavřít

Placený erotický obsah jako byznys současnosti. Majitel platformy OnlyFans na něm během pandemie vydělal přes 12 miliard korun

5. 9. 2022
Autor: Depositphotos
  • Majitel platformy OnlyFans zaměřené nejen na placený eroticky explicitní obsah si za poslední rok a půl přišel na 500 milionů dolarů

  • Zájem o platformu prudce stoupl během pandemie, kdy se kromě fanoušků zvýšil také počet samotných ,tvůrců‘

  • V minulosti čelila společnost problémům s prodejem dětského sexuálního obsahu. Nabídka explicitních materiálů měla být proto na platformě zrušena, kvůli negativní odezvě fanoušků se tak ale nakonec nestalo


Jak vydělat stovky milionů dolarů během roku a půl? Nabídkou placeného obsahu pro dospělé. Podle účetní zprávy americké platformy OnlyFans si její majitel Leonid Radvinsky přišel loni na dividendy v hodnotě 284 milionů dolarů (zhruba sedm miliard korun), od listopadu pak získal dalších 233 milionů dolarů (tedy přibližně 5,7 miliardy korun). Vysoké obnosy končily také v kapsách dvou milionů tvůrců. Ti si v roce 2021 vydělali téměř čtyři miliardy dolarů (tedy přes 98 miliard korun).

Za zvyšujícími se příjmy stojí z velké části pandemie, během které poptávka po obsahu pro dospělé znatelně rostla. Jen za loňský rok vykázala platforma zisk ve výši 433 milionů dolarů před zdaněním (10,6 miliardy korun). Před covidem, tedy v roce 2020, to přitom bylo ,pouze‘ 61 milionů dolarů (1,5 miliardy korun).

Dvojnásobné výdělky i přes nízkou bezpečnost

Společnost OnlyFans funguje od roku 2016 a v současné době disponuje zhruba 220 miliony uživatelů a více než dvěma miliony tvůrců po celém světě. V minulosti čelila platforma kritice, že nedělá dostatečné kroky k tomu, aby zabránila prodeji explicitního obsahu nezletilým osobám, přesto loni meziročně zaznamenala 128procentní nárůst fanoušků.

Řada živnostníků se kvůli koronaviru obává krachu, prodejci erotických pomůcek ale zažívají žně
Přečtěte si také:

Řada živnostníků se kvůli koronaviru obává krachu, prodejci erotických pomůcek ale zažívají žně

Počet zmíněných tvůrců se mezitím rozšířil zhruba o třetinu a vyšší byly i jejich výdělky, které se oproti předchozímu roku zdvojnásobily. Platformě OnlyFans přitom připadlo 20 procent z nich.

Výdělek bez reklam

Podle deníku Financial Times zisky platformy momentálně výrazně převyšují i příjmy společnosti MindGeek, pod kterou spadají jedny z nejnavštěvovanějších stránek s intimním obsahem vůbec, a sice Pornhub, RedTube a YouPorn. Pro představu, podle posledních dostupných čísel si firma přišla v roce 2018 na 38,3 milionu dolarů před zdaněním (tehdy kolem 860 milionů korun).

Za ziskovostí OnlyFans oproti tomu dle odhadů zmíněného deníku stojí fakt, že umožňuje lidem s velkým počtem sledujících na sociálních sítích na svém obsahu vydělat bez toho, aby byli závislí na sponzorovaných reklamách či propagačních dohodách. „Dáváme tvůrcům možnost zpeněžit svůj obsah a mít nad ním skutečnou kontrolu,“ cituje ředitelku Amrapali Ganovou server BBC. Záhy dodává, že společnost bude i nadále zvyšovat bezpečnost, vyvíjet originální obsah pro OFTV (bezplatná streamovací platforma firmy) a pokračovat v rozšiřování komunity ,účinkujících‘ i samotných fanoušků.

Erotika patří k nejrychleji rostoucím segmentům e-commerce, říká Vojtěch Sláma. Ajťák teď provozuje sexshopy
Přečtěte si také:

Erotika patří k nejrychleji rostoucím segmentům e-commerce, říká Vojtěch Sláma. Ajťák teď provozuje sexshopy

Platforma OnlyFans nabízí možnost celebritám, hudebníkům i fitness trenérům účtovat svým sledujícím exkluzivní tipy a vizuální obsah. Více známá je ale eroticky explicitním materiálem, který mohou s vidinou zisku sdílet nejen pornoherci, ale i zcela ,běžní‘ lidé.

CIF24

V loňském roce měl být veškerý sexuální obsah zablokován poté, co vyšlo najevo, že si účty na platformě zakládají děti s falešnými průkazy totožnosti. Po negativní odezvě fanoušků však své plány na změnu společnost pozastavila.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).