Menu Zavřít

Oškubat církve

5. 6. 2018
Autor: Redakce

V domácím politickém prostoru se zrodil takový jeden milý slib, který se nikdy nesplní, ale svůj účel naopak splní vždy. Začali s ním sociální demokraté a teď ho opět vytahuje Andrej Babiš. Jde o zdanění církevních restitucí. Zatímco ČSSD tím nachytala své voliče, Babiš zkouší nachytat komunisty. A vyjde mu to, věřte tomu.

Tenkrát byl ještě svět relativně v pořádku. Bylo před říjnovými volbami 2013, ČSSD byla už dopředu jasným vítězem, ODS se vzpamatovávala z masakru po pádu Nečasovy vlády a nadějné ANO chtělo pár procenty promluvit do hry. Sociální demokraté tehdy snad naposledy využili výsledky průzkumu veřejného mínění jako v dřevních dobách Jiřího Paroubka a šli lidem na ruku tím, že zdaní „bohatým“ církvím náhrady za nevydaný majetek.

Sociální demokraté pak vyhráli volby, ale svůj slib, jak víme, nesplnili. Z důvěřivých voličů si prostě jen vystřelili a udělali to už po tolikáté, až na to doplatili. Ale to je jiný příběh. Teď úplně stejné téma vytahuje Andrej Babiš, který předtím seděl s ČSSD ve vládě a také náhrady nezdanil. Ano, řeknete si, teď nebude mít vedle sebe KDU-ČSL, ale ani tak ke zdanění nedojde.

Stejně jako to tehdy jen zkusila ČSSD na voliče, Babiš to také jen zkouší. Důvod je zřejmý – nikde to prý nebude napsáno, ale zdanění náhrad je podmínkou pro to, aby komunisté podpořili vznik jeho vlády. Jedno se musí AB nechat. Ví, jak jim podlézat a přitom dát jen plochý slib.


Babišův slib zdravotníkům se rozplývá. Na plošné zvýšení platů chybí peníze

ilustrační foto


Sám Babiš musí být natolik chytrý, aby věděl, že zdanění náhrad nemůže projít. V cestě bude stát jednak Senát a zejména pak Ústavní soud. Věděla to předem i Nečasova vláda, a proto kromě zákona sepsala s církvemi smlouvy. Zdanění náhrad je prostě tak zabetonované, že u Ústavního soudu neprojde.

A všechno se navíc povleče hodně dlouho. To také Babiš ví. Dá komunistům slib, něco udělá pro jeho naplnění, no, a že se to potom nepovede, už není jeho věc. On svou část dohody splnil. A komunisté mezitím umožní vznik jeho vlády spolu s ČSSD, pokud tedy klapne to referendum.

MMF24

Vlastně je dost dobře možné, že tohle všechno vědí i komunisté. I když zbičovaní historickou volební porážkou, na jedno oko ještě vidět musejí. Takže proč to dělají? Aby před svými zbývajícími voliči ospravedlnili vznik vlády, která stejně nedokáže splnit jejich sliby? Možná. Ale hlavně proto, aby z prebend té vlády mohli být živi a podle svého vzoru „vyřešili odběratelsko-dodavatelské vztahy“. Komunisté mají rádi peníze, ne že ne.

Přečtěte si další komentáře Petra Weikerta:

Anatomie Karly Š.

Jedno zbytečné referendum

Chudý poslanec, voličova smrt

Opatrně s tím Dukou

Zachránce komunistů

Zeman začal topit

Prezidentská cesta do USA, díl 2369


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).