Menu Zavřít

Odklad daňového přiznání? Za tisíce!

29. 3. 2005
Autor: Euro.cz

SLUŽBY DAŇOVÝCH PORADCŮ Podnikatel, který shání odklad pro podání daňového přiznání na poslední chvíli, nepůsobí zrovna důvěryhodně. Přesto jsou daňoví poradci většinou vstřícní. Někteří však dokáží nesmlouvavě odmítnout. Termín podání daňového přiznání pro podnikatele, kteří si dělají daňové poradce sami, končí za dva dny.

SLUŽBY DAŇOVÝCH PORADCŮ

Podnikatel, který shání odklad pro podání daňového přiznání na poslední chvíli, nepůsobí zrovna důvěryhodně. Přesto jsou daňoví poradci většinou vstřícní. Někteří však dokáží nesmlouvavě odmítnout.

Termín podání daňového přiznání pro podnikatele, kteří si dělají daňové poradce sami, končí za dva dny. Živnostník nemusí být zrovna flegmatik, jenž všechno odkládá na poslední chvíli, a přesto může najednou zjistit, že daně do konce března prostě nezvládne. Třeba jako náš hypotetický podnikatel, který měl před pár týdny nehodu a tento termín nestíhá. Nezbývá mu, než využít odklad pro podání daňového přiznání k dani z příjmů do konce června. K tomu však potřebuje razítko daňového poradce.

Shánět odklad na poslední chvíli může být docela problematické a rozhodně to něco bude stát. Daňoví poradci se už často spálili a dávají si pozor na to, komu svého kulatého „berana“ na doklad dají. „Někdo si nechá přiznání odložit a potom se už neozve. Na finančním úřadu čekají, že jim dodám daňové přiznání já,“ řekla Profitu například daňová poradkyně z Brna Radomíra Svobodová.

ZA PĚT TISÍC

I přes své negativní zkušenosti byla ochotna našemu podnikateli pomoci. Ovšem jen za podmínky, že jí nejdříve předloží předešlá daňová přiznání a peněžní deník. O tom, zda dosáhne odkladu daňového přiznání s její pomocí, se rozhodne až poté, kdy si příslušné podklady prostuduje. „Odklad je otázka důvěry, nikoli výdělku,“ zdůraznila Svobodová. A cena? Pokud nebude muset zpracovávat účetnictví, pak tři až pět tisíc korun. Jestliže bude přiznání vyžadovat další práci, bude to dražší.

Na pět tisíc korun přijde odklad pro podání daňového přiznání našeho podnikatele i u Karla Čejky z Prahy 9. V této částce je však už započítána práce na sestavení tohoto veledůležitého dokumentu. „Daňové přiznání udělám sám, protože ručím za správnost jeho vyhotovení,“ uvedl Čejka.

ALE I ZA PATNÁCT

Podstatně dráž vyjde podnikatele tříměsíční odsun daňového přiznání u Hany Jarolímové z Pardubic. „Nevím, co si letos naši daňoví poradci za odklad účtují, ale myslím, že 15 tisíc,“ řekla. Podnikatel se pak může rozhodnout, zda si přiznání udělá sám, nebo využije služeb této firmy. Potom musí počítat s 300 korunami za každou hodinu, kterou nad jeho účetnictvím stráví.

Jarolímová se stejně jako většina námi oslovených daňových poradců ptala i na další podrobnosti. Zajímal ji předmět činnosti firmy, zda se platí daň z přidané hodnoty a jestli nebude třeba zpracovat i tuto daňovou povinnost.

Podrobnosti o firmě nijak zvlášť nezajímaly Jana Farku ze Staré Vody. Ano, můžeme si jeho prostřednictvím zajistit odklad pro podání daňového přiznání. On připraví plnou moc a my jen podepíšeme. Pro urychlení celého procesu bude nejlépe využít e-mail a jeho prostřednictvím zaslat pouze informace, které k plné moci potřebuje: jméno, rodné číslo, číslo živnostenského listu. Ostatně jde o každou minutu, takže o příslušné informace si nám předem řekli všichni poradci, kteří se uvolili našemu podnikateli vyhovět.

V kanceláři „Řepa, Řepová daňoví poradci“ v Mladé Boleslavi jsme měli smůlu, protože ani jednoho z majitelů se nám nedařilo zastihnout. Pracovnice jejich kanceláře nás však předem upozornila, že pokud si myslíme, že nám zařídí odklad a my si potom daně budeme dělat sami, nepůjde to.

Zažili jsme i zdvořilé, ale nesmlouvavé odmítnutí. Hana Pavlásková z Tábora vyřizuje odklad jen „svým“ firmám. „Nového klienta bych takhle nepřijala (na poslední chvíli kvůli odkladu daňového přiznání - pozn. redakce),“ uvedla Pavlásková. Rozhodně však nebyla neochotná. Nabídla, že nám doporučí účetní. S její pomocí by náš podnikatel totiž zřejmě daňové přiznání stihl podat ještě do konce března.

Foto popis| Odklad termínu z konce března na konec června zbaví podnikatele starostí, ale i peněz.

CONTENT24

Foto autor| foto: Profimedia. cz

Foto autor| foto: Profit - Martin Siebert

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).