Menu Zavřít

Obrana podepíše smlouvy na techniku za 750 milionů. Vybaví například gripeny

31. 5. 2017
Autor: čtk

Ministerstvo obrany dnes podepsalo tři smlouvy a během brněnského zbrojařského veletrhu IDET podepíše ještě další čtyři smlouvy celkem za 750 milionů korun na nákup či modernizaci vojenské techniky. Finančně nejobjemnější za 383 milionů je nákup čtyř laserových ozařovacích a průzkumných kontejnerů pro letouny JAS-39 Gripen.

Kontejnery české armádě dodá izraelská smlouva Rafael Advanced Defense Systems. Jde o jednu ze tří největších izraelských zbrojovek, která spolupracuje i s americkou armádou.

Za 190 milionů korun se bude také modernizovat pět vrtulníků Mi-17. Jedná se o stroje vyráběné dříve v SSSR a dnes v Rusku v modernější podobě. „Státní podnik LOM Praha zajistí modernizaci, díky níž budou vrtulníky odpovídat evropským směrnicím,“ uvedla Jana Zechmeisterová z tiskového odboru ministerstva obrany.

Třetí smlouva je o spolupráci mezi Vojenským opravárenským podnikem a firmou General Dynamics, obě se zabývají výrobou a opravami vojenské techniky.


Obrana otálela se zakázkou na lanový systém. Spojenci se tak musejí Česku vyhýbat

 Havarovaný letoun maďarské armády na čáslavském letišti


Během veletrhu budou také uzavřeny smlouvy, díky nimž získají nové radary letiště ve Kbelích, Náměšti nad Oslavou, Pardubicích a Čáslavi od Vojenského technického ústavu. Na náměšťském letišti také slovenská firma OWT zajistí náhradní díly a obnoví záchytná zařízení.

Poslední ze smluv je s Vojenským technickým ústavem, který zajistí dodávku systému sledování a řízení spolehlivosti letecké techniky, v podstatě jde o obdobu černých skříněk.

KL24

Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka:

ANO vzkazuje: Dohodu jsme podepsali, teď ji porušíme. A co jako?

Politická akademie Martina Stropnického

Milošova pitva na Vítkově

Ondřej Stratilík


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).