Menu Zavřít

ANO vzkazuje: Dohodu jsme podepsali, teď ji porušíme. A co jako?

27. 5. 2017
Autor: Euro

Babiš, Sobotka, Bělobrádek. V tomhle pořadí podepsali lídři koaličních stran v září 2014 dohodu o navýšení obranného rozpočtu. Hnutí ANO ji teď porušilo a ze smlouvy je jen bezcenný slib.

Dvě procenta, jak žádá NATO, průchodná nebyla. A tak se alespoň domluvilo, že Praha dá Severoatlantické alianci a svým spojencům jiný slib. Před necelými třemi lety se tu vytvořila dohoda koaličních stran, podle níž vystoupají obranné výdaje do roku 2020 na 1,4 % HDP.

Ovšem s dobrým tempem domácí ekonomiky na jedné straně a pomalým rozjezdem armádních modernizačních projektů se záhy vyjevilo, že to nebude tak jednoduché. Stanovená 1,4 % HDP činí zhruba 78 miliard korun. A k tomu, aby se utratily, chybí ministrovi obrany propracované koncepce.

Přesto podvyživené vojsko doufalo, že slíbené peníze přijdou a neustále odkládané a zpožděné nákupy se rozjedou. Po minulých dnech už doufat nemusí. Jasnou zprávu vyslal ministr financí Andrej Babiš (ANO). Těsně před odletem české delegace na summit NATO připravil výhled výdajů na obranu, kde stanovil, že v roce 2020 půjde do armády 64,3 miliardy korun, což je pouze 1,16 % HDP.


Čtěte o neradostném výhledu armádního rozpočtu:

Zeman se poprvé setká s Trumpem. Bude vysvětlovat, proč Češi neplní sliby

Návrat padlých českých vojáků do vlasti


Nejsmutnější na celé věci je úloha ministra obrany a Babišova podřízeného Martina Stropnického. Člověku ho musí být až líto. Několik uplynulých týdnů se snaží ujišťovat spojence, vojáky i opozici, jak obranný rozpočet vyroste a že 1,4 % HDP nejsou vůbec nereálná, až nakonec tuhle Stropnického pohádku nezbortí nikdo jiný než Babiš.

Stranický šéf navíc ke svému ministrovi není kdovíjak citlivý. Nevidí prý důvod, proč by měl obraně dát slíbené peníze, když Stropnický nedokáže utratit ani současný rozpočet. Další kopanec do slabin. A co na to sám ministr? Opět mlčí. Nevědomky tím ukazuje, jak slabou pozici v hnutí má a že česká obrana není pro Babišovu partaj vůbec prioritní.


O rozpočtu armády čtěte také:

Stropnickému se ztrácejí miliardy. Výdaje na armádu klesly pod jedno procento

 Ministr obrany Martin Stropnický (vpravo) navštívil v sobotu a neděli 13. a 14. prosince české vojáky na základně Bagrám v Afghánistánu


Tahle situace je velmi podobná s tím, co se dělo po volbách v roce 2010. Tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) musel neustále bojovat se správcem státní kasy Miroslavem Kalouskem (TOP 09), který by nejraději nechal vojsko jen o vodě a chlebu. Roli hrála i osobní nevraživost obou mužů. Tehdy se to dalo pochopit, šlo o dva kohouty z pravicových stran, které loví voliče ve stejných vodách. Jenže když se do takového rozestavění dostanou Babiš se Stropnickým, je to zarážející.

Nebavme se teď o tom, kolik peněz vojsko vlastně potřebuje a jak na číslo 1,4 % HDP politici a odborníci přišli. Mluvme o tom, že tady byla smlouva, kterou 2. září 2014 podepsali lídři současných vládnoucích stran a armáda podle ní začala plánovat investice a modernizace. A že hnutí ANO, které řídí finance i obranu, tuhle dohodu jako první porušilo, čímž zdevastovalo veškeré armádní plánování.

BRAND24

Že to nedává smysl. A co jako?

Čtěte další komentáře Ondřeje Stratilíka:

Politická akademie Martina Stropnického

Milošova pitva na Vítkově

Vodička z Východu

Bylo jich pět


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).