Menu Zavřít

Obrana koupí od Švédů přenosné protiletadlové raketomety. Zaplatí miliardu

8. 7. 2017
Autor: čtk

Ministerstvo obrany plánuje nákup nových přenosných protiletadlových raketometů RBS-70NG. Dodá je švédská společnost Saab Dynamics AB. Za 16 odpalovacích zařízení obrana zaplatí bez DPH asi miliardu korun.

„Předmětem zakázky je nákup 16 odpalovacích zařízení RBS-70NG a dalšího materiálu. Dojde tak k obměně morálně a technicky zastaralé protiletadlové techniky pozemní protivzdušné obrany, tedy protiletadlového raketového kompletu S-10M ruské výroby,“ poznamenal Medek.

Česká armáda již ve výzbroji starší RBS-70 má, nová technika by měla tyto zbraně podle Medka doplnit. I starší protiletadlové komplety spolupracují se zavedeným automatizovaným systémem velení a řízení palby pozemní protivzdušné ochrany.

„Zakázka bude zadána společnosti Saab Dynamics AB, zařízení bude dodáno v letech 2018 až 2020,“ dodal mluvčí. Ministerstvo obrany za ně zaplatí podle předpokladů 1,034 miliardy korun bez DPH.


Dále čtěte:

Tendr na helikoptéry: Američané se učí, jak vyslovit „Plamen“

Obrana otálela se zakázkou na lanový systém. Spojenci se tak musejí Česku vyhýbat

Obrana podepíše smlouvy na techniku za 750 milionů. Vybaví například gripeny

 JAS-39 Gripen


RBS-70 patří podle armádního webu do kategorie protiletadlových raketových kompletů krátkého dosahu, tedy s dosahem od pěti do deseti kilometrů. Vojáci s ním můžou zničit třeba vrtulníky či letadla, ale také střely s plochou dráhou letu či klouzavé pumy. Zařízení je určeno k ochraně pozemních jednotek i důležitých průmyslových a vojenských objektů. Může také zabezpečit ochranu vzdušného prostoru při krizových a protiteroristických opatřeních, píše armádní web.

EBF24

Deník Právo v únoru informoval, že ministerstvo obrany platí za servis jednoho raketometu 647.000 korun. U firmy Saab ho zprostředkovává česká firma Omnipol. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) nechal smlouvu prověřit inspekcí a podle Práva pozastavil nákup nových RBS-70. Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva obrany ČTK sdělil, že inspekce se věcí zabývala od konce ledna do počátku března. „Z provedeného šetření vyplynulo, že ze strany zadavatele (Sekce vyzbrojování a akvizic MO) nedošlo při výběru dodavatele a hodnocení nabídky k porušení zákona o veřejných zakázkách,“ poznamenal Lukovský.

Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka:

Máte transportér? A mohl bych ho vidět?

Akce Ostrava. Zn. „Top Secret“

O čem sním, když si dám pivo a tyčky

Tři prsty až do smrti

Politická akademie Martina Stropnického


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).