Menu Zavřít

O třetinu více pneumatik. Trelleborg může rozšířit výrobu v Otrokovicích

1. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Ministerstvo životního prostředí schválilo projekt švédského Trelleborgu na rozšíření výroby pneumatik pro traktory a nákladní auta v Otrokovicích na Zlínsku. Výrobní kapacita závodu se zvýší z 42 na 57 tisíc tun. Úředníci projekt schválili bez detailního posouzení v rámci procesu EIA, protože nebude mít významnější dopad na stav životního prostředí v regionu.

Detailní posouzení projektu nepožadoval žádný z účastníků zjišťovacího řízení. Námitky původně měl spolek Za lepší životní prostředí v Otrokovicích, který upozorňoval na dlouhodobou pachovou zátěž obyvatel města. Trelleborg se následně zavázal k dodatečným investicím do neutralizace zápachu, čímž si kritiky udobřil. Celý proces EIA zabral pouhé dva měsíce. Záměr byl oznámen na konci července.

Investorem je společnost Trelleborg Wheel Systems Czech Republic, do poloviny letošního roku známá pod jménem Mitas. K přejmenování firmy přistoupil nový vlastník, kterým je od června 2016 švédský průmyslový koncern Trelleborg. Ten tehdy koupil Český gumárenský holding zahrnující podniky Mitas, Rubena a Savatech od dvou českých byznysmenů - Tomáše Němce a Oldřicha Šlemra.

EBF24

Aktuální projekt je důkazem, že nový vlastník chce výrobu v Česku dál rozšiřovat. Podle dokumentace předložené do řízení EIA se má od počátku roku 2020 zvýšit výroba pneumatik pro zemědělské stroje ze 375 na 400 tisíc kusů ročně. V nové hale bude Trelleborg navíc vyrábět 65 tisíc pneumatik pro průmyslové a stavební stroje. Počet zaměstnanců otrokovického závodu se má díky tomu zvýšit z 580 na 910 osob.

Čtěte dále:

Jutu neprodám, hlásí Hlavatý. Už ale řeší, komu ji předá

Thajci koupili od Faita a dalších investorů Kordárnu Plus. Stanou se jedničkou v Evropě

Komentář: Nemyslete si, že v tom nelítáte

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).