Menu Zavřít

O lety do vesmíru je zájem astronomické ceně navzdory. Počet registrací roste raketovým tempem, hlásí Virgin Galactic

1. 3. 2020
Autor: Facebook/Virgin Galactic

Společnost Virgin Galactic patřící siru Richardu Bransonovi oznámila, že z důvodu velké poptávky hodlá navýšit objem letenek na své komerční lety do vesmíru. Za tímto účelem začne od potenciálních zájemců z řad široké veřejnosti vybírat vratnou zálohu ve výši jednoho tisíce dolarů. Její první zákazníci by se do kosmu měli podívat již letos.

Ačkoliv se v minulosti do vesmíru několik amatérských nadšenců již vydalo, o žádné masové turistice rozhodně nemůže být řeč. Tato skutečnost by se však zásluhou Virgin Galactic a podobných společností mohla už velice brzy změnit.

V roce 2018 Bransonova firma úspěšně dokončila první
suborbitální test svého plavidla SpaceShipTwo, díky čemuž dostalo masové
cestování do vesmíru o poznání reálnější obrysy. Následně začala společnost
rovněž prodávat první letenky umožňující jejich držitelům nastoupit
v budoucnu na palubu tohoto pozoruhodného stroje a vydat se společně
s ní až do míst, kde končí zemská atmosféra a začíná nekonečný vesmír.

Jejich cena je astronomická, neboť činí 250 tisíc amerických dolarů, tedy v přepočtu zhruba 5,8 milionu korun. Přesto je o ně, zejména pak během několika posledních měsíců, obrovský zájem. Až doposud totiž Bransonova firma obdržela téměř osm tisíc registrací ze strany potenciálních zájemců, přičemž skutečně prodáno bylo již na 600 kusů letenek.   

„Přetrvávající zájem a rostoucí poptávka po soukromých letech do vesmíru z celého světa nás velice povzbudila,“ cituje zpravodajský web BBC komerčního ředitele společnosti Virgin Galactic Stephena Attenborougha, jehož nadšení evidentně nezkazila ani skutečnost, že firma jako taková vykázala v posledním kvartálu loňského roku čistou finanční ztrátu ve výši 73 milionů liber, tedy v přepočtu zhruba 2,2 miliardy korun.

DiCaprio s Bieberem svá místa už mají

Mezi lidmi, kteří za svoji plánovanou cestu do vesmíru již zaplatili, je například i známý hollywoodský herec Leonardo DiCaprio či kanadský zpěvák Justin Bieber. Letenku na historicky první komerční let Virgin Galactic na samou hranici kosmu má pochopitelně zarezervovanou rovněž samotný Branson. Kdy přesně se na palubu SpaceShipTwo dostanou i ostatní turisté, se však zatím neví.

Společnost Virgin Galactic není zdaleka jedinou firmou, jejíchž služeb budou moci zámožní nadšenci ke svým vesmírným výletům využít. Podobný záměr nedávno ohlásila také konkurenční Muskova SpaceX. Ta navíc potenciálním zájemcům nabízí, že budou moci v kosmu pobýt až celých pět dnů.

Zdroj: www.bbc.com

Čtěte také:

SpaceX úspěšně vyzkoušel nouzový záchranný systém. Loď s padáky přistála na mořské hladině

SpaceX představil novou loď. Na Mars má dopravit až sto lidí

Nenapadlo nás, že vás rakety budou rušit. SpaceX se snaží vykoupit rodinné domy v okolí kosmodromu

CIF24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).