Menu Zavřít

S Muskem ke hvězdám. SpaceX chce už příští rok začít s vesmírnou turistikou

21. 2. 2020
Autor: čtk

Pokud máte na svém bankovním účtu několik přebytečných desítek milionů dolarů, jež zrovna nemáte za co utratit, a řadíte se mezi tu část populace, které je naše planeta Země malá, sledujte pečlivě stránky a sociální účty vesmírné cestovní agentury Space Adventures. Již brzy by se na nich totiž měla objevit nabídka soukromých výletů do kosmu na palubě lodi Crew Dragon Muskovy společnosti SpaceX.

Konkrétní datum, počínaje kterým obě firmy plánované vesmírné
lety zahájí, sice stanoveno nebylo, několik bližších informací se však na veřejnost
přeci jen dostalo.

Jejich soukromé kosmické lety by se měly stát skutečností již koncem nadcházejícího roku, přičemž zájemci, vybíráni ve skupinách po čtyřech, budou moci na oběžné dráze Země pobýt až pět dnů. Na co si každopádně musejí nechat zajít chuť, je jakýkoliv luxus, na nějž jsou vzhledem ke své finanční situaci dosti pravděpodobně zvyklí. Po celou tu dobu totiž budou pobývat v plavidle, jehož vnitřní rozměry nepřesáhnou napříč ani čtyři metry. Odměnou jim však bude výhled, který se v poslední době jen tak někomu nenaskytl.

„Vytvářet unikátní a dříve nemožné příležitosti, které dovolí soukromým osobám zažít vesmír na vlastní kůži, je přesně ten důvod, kvůli němuž Space Adventures existuje,“ nechal se na internetových stránkách zmíněné společnosti slyšet její šéf Eric Anderson.

„Od své první mise nás žádný jiný inženýrský úspěch neohromoval tak moc jako právě použitelný systém Dragon/Falcon 9. Ve snaze řádně uctít naši společnou historii bude tato mise představovat speciální zážitek a příležitost, která se vyskytne jen jednou za život – bude schopna dosáhnout dvojnásobné výšky, než v jaké kdy nějaký civilní astronaut či návštěvník (Mezinárodní) vesmírné stanice byl,“ dodal.

Ověřená „cestovka“

S vysíláním soukromých osob do kosmu má vesmírná agentura Space Adventures bohaté zkušenosti. Během let 2001 až 2009 dopravila na ISS celkem osm turistů, jak připomíná web CNN. Velmi dobře tak ví, jak tyto zájemce na jejich kosmické dobrodružství připravit.

Ty, kdo se do programu přihlásí, čeká několikatýdenní výcvik. Jakmile jej absolvují, přemístí se společně na mys Canaveral, odkud je na oběžnou dráhu Země vynese Muskova nosná raketa Falcon 9. Ta je přitom konstruována tak, aby se po vynesení nákladu či posádky na orbit dokázala bezpečně vrátit zpět a přistát na speciálně navrženou plošinu.

Pětidenní dovolená za desítky milionů dolarů

Ještě před tím, než se vesmírné výlety organizované společnostmi Space Adventures a SpaceX stanou skutečností, bude ovšem muset plavidlo Crew Dragon projít náročnými certifikačním procesem amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). To se sice na oběžnou dráhu v minulosti již podívalo, vždy se nicméně jednalo pouze o lety bez lidské posádky.

Musk i NASA každopádně očekávají, že k certifikaci dojde velice brzy. V lednu se totiž slavný miliardář nechal podle CNN slyšet, že první mise s americkými astronauty na palubě by se mohla uskutečnit už během nadcházejícího dubna.

I proto tak je organizování soukromých výletů do kosmu v útrobách plavidel společnosti SpaceX blíž, než jak by se mohlo na první pohled zdát. Že se však ještě nějakou dobu bude jednat o výsadu jen těch nejbohatších lidí naší planety, asi netřeba zmiňovat. Tím spíš, když se cena za jednu takovou cestu bude podle Andersonova vyjádření pohybovat ve stejných relacích, jako je tomu u „jiných orbitálních příležitostí“. Ty přitom podle CNN vyjdou v řádu na několik desítek milionů dolarů.

Čtěte také:

SpaceX úspěšně vyzkoušel nouzový záchranný systém. Loď s padáky přistála na mořské hladině

SpaceX představil novou loď. Na Mars má dopravit až sto lidí

Nenapadlo nás, že vás rakety budou rušit. SpaceX se snaží vykoupit rodinné domy v okolí kosmodromu

EBF24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).