Menu Zavřít

Novinka jen pro bohaté. O skládací telefony je mezi lidmi zájem, odrazuje je ale astronomická pořizovací cena

23. 5. 2023
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Google
  • Nový skládací smartphone Pixel Fold od společnosti Google se bude prodávat za téměř 40 tisíc korun
  • Vysoká částka se ale pravděpodobně hned tak nesníží, a to hlavně kvůli enormním nákladům na unikátní displeje či panty
  • Celé odvětví navíc trápí i nejisté vyhlídky do budoucnosti způsobené nízkým počtem optimalizovaných aplikací či křehkostí obrazovek

Začátkem tohoto měsíce Google představil dlouho očekávanou technologickou novinku, kterou je vůbec první skládací smartphone této americké společnosti s názvem Pixel Fold. Zařízení má lidem poskytnout všechny funkce klasického mobilu a jako bonus navíc získají i velký displej o rozměrech tabletu. Mnoho zákazníků bylo ale šokováno prodejní cenou, jež se vyšplhala na astronomických 1799 dolarů (téměř 40 tisíc korun). I proto ji na sociálních sítích okamžitě zkritizovali. 

„1800 dolarů? Tolik stálo moje první auto,“ napsal například jeden uživatel na Twitteru. I dlouholetý fanoušek značky Pixel Chris Pantons pak CNN řekl, že mu nová cena přijde příliš vysoká. „Pokud si koupíte mobil Pixel, tablet Pixel a hodinky Pixel Watch, dohromady vás to vyjde na méně, než kolik byste dali za nový Fold. Navíc máte k dispozici různá zařízení pro různé způsoby použití, což je podle mě lepší varianta,“ nechal se slyšet Pantons.

Trhu zatím vládnou jiní

Cenový problém se skládacími mobily nemá pouze Google. Když Samsung v roce 2020 uvedl na trh Galaxy Z Fold, stál 1999 dolarů (asi 44 tisíc korun). Od té doby se jeho cena mírně snížila, ale nejnovější verze Z Fold se stále prodává od 1799 dolarů, tedy stejně jako Pixel Fold. Ani modely od levnějších značek přitom nestojí výrazně méně – zákazníky vyjdou na více než tisícovku (přes 22 tisíc korun).

Chytré telefony loni nespasila ani vánoční sezóna. Jejich dodávka byla nejnižší od roku 2013
Přečtěte si také:

Chytré telefony loni nespasila ani vánoční sezóna. Jejich dodávka byla nejnižší od roku 2013

Právě vyšší cena je jedním z hlavních faktorů, jež omezují velikost trhu se skládacími mobily. Pro srovnání, nejnovější model iPhone se nyní prodává za 799 dolarů (zhruba 17,5 tisíce korun), což je méně než polovina ceny Pixelu Fold. A klasické vyklápěcí telefony ve stylu 90. let, které se nyní opět vracejí do módy, mohou stát i pouhých 500 korun.

V současné době odvětví skládacích mobilů dominuje Samsung, následovaný například společnostmi Motorola, Lenovo, Oppo a Huawei. Jejich podíl na celkovém trhu je ovšem stále zanedbatelný, protože podle údajů ABI Research tvořily takzvané flexibilní displeje v roce 2021 jen asi 0,7 procenta prodejů všech chytrých telefonů. Snížení ceny by samozřejmě mohlo tomuto odvětví pomoci, dosáhnou toho ale bude pro výrobce mobilů stále velmi obtížné.

Unikátní patenty a technologie

Jednou z nejdražších položek skládacích telefonů je samozřejmě jejich unikátní obrazovka. Flexibilní displeje totiž vyžadují mnohem složitější konstrukci, a jejich výroba je tedy nákladnější než u tradičních mobilů. Google Pixel Fold má celkem dvě obrazovky: 5,8palcový krycí displej a 7,6palcový vnitřní displej.

Zařízení ale obsahuje i další nákladné součásti, které jsou specifické pro skládací mobily. Pixel Fold je totiž možné rozložit jen díky unikátnímu, na zakázku vyrobenému 180stupňovém pantu. Tento mechanismus je zcela vysunut zpod displeje, aby se zlepšila jeho odolnost proti prachu a snížila se celková tloušťka zařízení.

Jsou mobily zdraví škodlivé? Němci testovali smartphony na úroveň záření, některé se dle EU dostaly blízko přípustné toleranci
Přečtěte si také:

Jsou mobily zdraví škodlivé? Němci testovali smartphony na úroveň záření, některé se dle EU dostaly blízko přípustné toleranci

„Vysoká cena skládacích mobilů souvisí především s náklady na komponenty, jako jsou speciální displeje či technologie pantů. Ta má v mnoha případech dokonce vlastní patentovaný design. Dokud tedy prodeje neporostou natolik, aby mohli výrobci produkovat mnohem vetší množství těchto zařízení, jejich cena pravděpodobně neklesne,“ uvedl ředitel výzkumu ve společnosti ABI Research David McQueen.

Skládací smartphony jsou navíc stále ještě v plenkách, takže jejich výrobci do výzkumu a vývoje investují velmi vysoké částky. „Společnosti se tedy často snaží získat alespoň část svých investic zpět, a právě kvůli tomu přistupují k takto vysokým cenám,“ vysvětlila Nabila Popalová z firmy IDC, která se zabývá výzkumem trhu.

MMF24

Perspektivní produkt, nebo slepá ulička?

Jak si skládací telefony povedou, ukáže pochopitelně až čas. V současné době je každopádně jejich budoucnost přinejmenším nejistá, neboť většina aplikací není pro tato zařízení stále optimalizována a hlavní rival Googlu Apple se k uvedené možnosti zatím ani nechystá. Jinými slovy, utratit velké množství peněz za zařízení první generace se spoustou neznámých je poměrně riskantní sázkou, do níž se mnoha firmám nechce. Kromě toho jsou skládací telefony také notoricky křehké, což se projevilo například u dřívější verze Samsungu Galaxy Z Fold. Ta měla problémy s obrazovkou, přičemž její oprava byla samozřejmě velmi nákladná.

Sice nefunguje, ale je můj. Dvě třetiny Čechů nechtějí prodat staré smartphony, ačkoli je nepoužívají
Přečtěte si také:

Sice nefunguje, ale je můj. Dvě třetiny Čechů nechtějí prodat staré smartphony, ačkoli je nepoužívají

Nový Pixel Fold však může podle odborníků mnohé lidi přesvědčit o opaku, tedy že jistý potenciál v těchto telefonech je. Potvrzuje to i Sean Milfort, který si mobil od Googlu předobjednal, protože po takovém zařízení už dlouho toužil. „Jsem velkým fanouškem řady Pixel a líbí se mi myšlenka skládacího modelu. Skutečnost, že s touto novinku přišel Google, mi dává naději, že budou více investovat do rozvoje tohoto odvětví,“ uzavřel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).