Menu Zavřít

Nezaměstnanost a karenční lhůta: jak se to rýmuje?

Autor: Redakce

Je obdivuhodné, jak se v jednom týdnu dovedou potkat zprávy, které jdou proti sobě. Na jedné straně máte informace o dalším prolomení rekordu na trhu práce, téměř skandinávskou míru zaměstnanosti osob v ekonomicky aktivním věku, zejména v případě mužů, a opět obhájenou nejnižší míru nezaměstnanosti. Na straně druhé dohodu ANO a ČSSD o vládním programu.

Informace statistického úřadu jsou samy o sobě potěšujícími zprávami, pokud nejste zaměstnavatel, který marně shání lidi, kteří už nejsou k mání nejen v Česku, ale ani nikde jinde ve střední Evropě.

Vývoj zaměstnanosti a nezaměstnanosti v Česku

 Vývoj zaměstnanosti a nezaměstnanosti v Česku

Míra nezaměstnanosti v EU (Eurostat)

Nezaměstnanost v EU

Za této situace na trhu práce je o to pozoruhodnější politická dohoda mezi ANO a ČSSD, podle níž by proplácení nemocenské v prvních třech dnech pracovní neschopnosti mohlo být obnoveno od začátku července 2019, ve výši 60 % mzdy. Se zrušením karenční doby pochopitelně zásadně nesouhlasí zaměstnavatelé, podle nichž se tím napětí na trhu práce ještě zvýší. O kroku správným směrem naopak hovoří odbory.

Statistiky České správy sociálního zabezpečení, jdoucí zpětně až do „devadesátek“, docela plasticky dokumentují, jak karenční lhůta ovlivnila vývoj pracovní neschopnosti a celkového objemu prostonaných dní v Česku. Češi historicky v dobách, kdy karenční lhůta nebyla uplatňována, vykazovali počet ukončených případů pracovní neschopnosti poblíž čtyř a půl milionu, zatímco v roce 2012 nebyl ani třetinový (neplacené tři dny jsou po peripetiích s Ústavním soudem, který je zrušil, vidět od roku2009).

Případy neschopnosti se kumulovaly ve dnech hraničících s volnem, školními prázdninami a v tradičních zahrádkářských okresech s agrotechnickými lhůtami. Česko mělo procento neschopenek vysoce nadstandardní nejen ve srovnání s Evropou, ale i v regionálním středoevropském srovnání.

 Počet dnů strávených v pracovní neschopnosti

Těžko bude někdo tvrdit, že zdravotní stav populace se v mezidobí zhoršil kvůli tomu, že lidé přecházejí onemocnění, protože jim první tři dny není vyplácena náhrada mzdy. Epidemiologická data v takhle dlouhé časové řadě nehrají roli, parametr, s kterým je vývoj případů čerpání nemocenské nejtěsněji korelován, je právě to, zda a kolik v prvních dnech neschopnosti lidé dostávají.

2016 2017
Počet ukončených případů DPN 1 584 879 1 694 751
Počet prostonaných dnů 66 840 574 69 938 528

Poslední vývoj ovšem na datech ČSSZ ukazuje i na další fenomén – lidi v situaci, kdy je na trhu přetlak nabídky volných pracovních míst a mzdy docela silně rostou, jsou opět častěji na nemocenské, karenční lhůta-nelhůta.

Zvlášť silné je to ve směnných provozech, kde je i vysoká fluktuace. Když je zle a zaměstnanci se bojí o místo, nemocenskou nečerpají, i kdyby mohli, z důvodů předběžné opatrnosti. Totéž platí, když si svého místa cení z finančních nebo jakýchkoli jiných důvodů – ostatně vzhledem ke klesajícímu procentu efektivní náhrady mzdy k pobírané dávce nemocenské marodily vysokopříjmové skupiny vždycky mnohem méně než ty nízkopříjmové s vysokým náhradovým procentem.

KL24

Fascinující je jedna věc: schopnost české politiky „vygenerovat“ shodu na úplné ekonomické blbině v nejméně vhodnou dobu. Přitom tenhle národ reaguje na mikroekonomické podněty promptně a citlivě – změníte motivaci a reakce se báječně, nebo naopak úplně špatně, ale hnedle projeví. Pokaždé ovšem přímo učebnicově.

Přečtěte si další komentáře Miroslava Zámečníka:

Smíšené zpravodajské zboží

Mýtus o bohaté zemi chudých lidí

Sudán: politická ekonomie jednoho živočišného druhu

Oddlužení jasně, ale takhle?

Jak nám ta unie pěkně roste

Kde je ten národní kapitál?

Poučení z voleb: spraví to láskyplná péče o Sudety?

Finské mzdové náklady dokazují, že co umí růst, dovede padat. A bolí to

Kde je Jie? Díl II.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).