Menu Zavřít

Finanční správa plní seznam nespolehlivých osob. Je jich už skoro 7500

9. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Zatímco loni v září přibylo do registru nespolehlivých osob, který vede Finanční správa, 124 subjektů, letos jich ve stejném měsíci přibylo 680, a je jich tak celkem 7437. Nárůsty jsou strmé zejména v posledních měsících, například v červenci přibylo 1080 subjektů. Důvod? Finanční správa si po zhruba roce nástroj osvojila a z malých čísel má obsah registru kam růst.

„Podle našich zkušeností jsou důvody zápisu do registru vážné. Jedná se o dluhy na DPH, které přesahují 50 tisíc korun po dobu tří měsíců, prokázaná nebo důvodná podezření z páchání daňových podvodů či vystavení fiktivního daňového dokladu na plnění, které se nikdy nestalo,“ vysvětluje Vlastimil Sojka, daňový poradce a jednatel společnosti Kodap.

Finanční správa vede registr takzvaných nespolehlivých osob od loňského července. Zákon jí dává možnost takto označit podnikatele (fyzickou či právnickou osobu), pokud porušením svých povinností na DPH ohrožuje řádnou správu a výběr daně z přidané hodnoty, a to přesto, že není plátcem DPH.


Národ v exekuci: v dluhové pasti jsou dva miliony Čechů

Exekuce, ilustrační foto


Řada podnikatelů přitom o existenci databáze ani netuší. Vystavují se tak riziku, že pokud budou s nespolehlivou osobou obchodovat, bude Finanční úřad se zvýšenou intenzitou zkoumat, jestli byl obchod skutečný, nebo fiktivní, jestli ve hře nebyly nelegální peníze a podobně.

Registr nespolehlivých osob souvisí s institutem nespolehlivý plátce, který funguje již od roku 2013. U tohoto „starého“ seznamu ale evidovaní podnikatelé objevili cestu, jak se z něj dostat. Stačilo zrušit svou registraci k DPH a punc nespolehlivosti byl automaticky také odstraněn. S novou registrací pak byla firma na oko opět čistá.

Dále čtěte:

Exekucí nebezpečně přibývá, problém má už skoro 900 tisíc lidí

Nespolehlivých plátců DPH v Česku ubývá. Je jich nejméně za poslední rok

EBF24

Nevědí ani, kde si půjčili. Krupské sídliště bylo rájem lichvářů. A v pasti je doteď

Svádět obludnou předluženost Čechů jen na finanční negramotnost je alibismus, říká autor Mapy exekucí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).