Menu Zavřít

Češi, ropáci Evropy. Špinavější města má už jen Polsko

6. 3. 2019
Autor: Martin Pinkas

Nejšpinavější vzduch v Evropě dýchají obyvatelé polských měst. Češi na tom ale nejsou o moc lépe. Vyplývá to z žebříčku Global Air Quality City Ranking, který srovnává města podle znečištění polétavým prachem. V roce 2018 dopadlo v rámci zemí EU nejhůře Polsko, ze stovky nejšpinavějších měst má 35 zástupců, druhá je Česká republika s 31 městy. Nejčistší místa jsou naopak v Estonsku, Švédsku a Finsku. Česko sráží zejména zbytečná závislost na uhlí, tvrdí ekologické organizace.

Nejvíce míst s nejhorší úrovní jemného polétavého prachu, což jsou částice menší než 2,5 mikrometru, má v zemích Evropské unie Polsko. Hned na druhém místě je Česko. Vyplývá to z největšího celosvětového srovnání kvality ovzduší Global Air Quality City Ranking 2018. Žebříček sestavuje švýcarská firma IQAir, která vyrábí čističky vzduchu.

V první stovce nejšpinavějších měst a obcí má Polsko 35 zástupců. Země je z velké části závislá na spalování uhlí, na energetickém mixu se podílí téměř čtyřmi pětinami.

Dokud budeme spalovat uhlí, situace se nezlepší

Česká republika má v tomto srovnání 31 měst a obcí. Následuje Itálie s 18 místy a Slovensko s 11 městy. „Výsledky celosvětového měření kvality vzduchu se dají shrnout do jediné věty. Dokud budeme spalovat uhlí a další fosilní paliva, nebudeme mít čisté ovzduší,“ komentoval žebříček tiskový mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek. Nejhůře se podle něj žije lidem z Mariánských Radčic v okrese Most, protože dýchají prach, jenž vzniká při těžbě hnědého uhlí v Lomu Bílina.

V České republice je podle žebříčku nejvíce znečištěná lokalita Veřňovice, část obce Dolní Lutyně u Bohumína. Je to třetí nejznečištěnější místo v EU. Největší česká města patří také k nejvíce znečištěným sídlům v rámci celé EU. Ostrava je na osmém místě, Brno na 77. místě. Praha zaujala 125 místo. V ročním průměru má 2,5krát horší vzduch než hlavní města Tallinn, Helsinky nebo Stockholm.

Nejvíce znečištěná místa v ČR (částice PM 2,5 v mikrogramech na metr krychlový)

Nejvíce znečištěná města a vesnice polétavým prachem v ČR.

Zdroj: AirVisual

Organizace Hnutí Duha upozornila, že nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, kde se spojuje vliv těžkého průmyslu a spalování uhlí v domácnostech. Následuje Středočeský kraj, kde také často lidé topí uhlím, a Ústecký kraj, kde se uhlí těží a zároveň spaluje v domácích kotlích. Město Most má srovnatelné ovzduší jako severočínské město Che-kang, známé těžbou uhlí a provozem uhelných elektráren.

Hlavním zdrojem polétavého prachu v ČR jsou domácí kamna a kotle, tvoří 40 procent produkce polétavého prachu. Dalších 20 procent produkují uhelné elektrárny a teplárny. Doprava způsobuje největší problémy v městských aglomeracích.

Greenpeace a Hnutí Duha tvrdí, že vláda by měla okamžitě zvýšit energetickou daň z uhlí a navýšit poplatky z jeho těžby. Z výnosu by se mohla financovat podpora čistého vytápění. Města by měla by být motivována, aby zaváděla nízkoemisní zóny a podporovala cyklistickou dopravu a prostor pro pěší.

Měla by Česká republika zakázat používání uhlí?

“Jasně se ukazuje, že i velká města mohou mít zdravé ovzduší, pokud dají přednost veřejné a cyklistické dopravě a vracejí veřejný prostor lidem. Česká města a obce nejsou mezi nejčistšími sídly v EU, ale naopak spolu s Polskem “kralují” mezi sto nejvíce znečištěnými. Přitom čistý vzduch můžeme mít i my - když ukončíme spalování uhlí v elektrárenských i domácích kotlích a omezíme přebujelou automobilovou dopravu ve městech,“ zdůraznil programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželuh.

Související články:

MMF24

Stát v ochraně ovzduší selhává, tvrdí advokáti ženy, která žaluje ministerstvo kvůli rakovině plic

 Ostravské hutě

Praha zakáže topení uhlím. Policisté se zaměří na auta bez filtrů pevných částic

Emotivně proti špinavému vzduchu: plyšák se v rušných ulicích rozkašle

Česko snižuje emise pomalu. Tempo by mělo být sedmkrát vyšší, burcují ekologové

Styrenem zazděné Podkrkonoší. Kocbeře jsou kvůli laminátovně jednou z nejzamořenějších lokalit

Skleníkových plynů je nejvíce v historii. Podle WMO bude ještě hůř

„Ropáci“ Shell a Exxon varovali v tajných zprávách před změnami klimatu už v 80. letech

Klaus Čechům namluvil, že klima není problém. Výhody z oteplení nečekejme, říká sociolog Vidomus

Kdyby všichni znečišťovali ovzduší jako Rusko nebo Čína: Teplota by do roku 2100 stoupla o 5 stupňů

Smog v Pekingu, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).