Menu Zavřít

Největší úpis v dějinách kryptoměn: na burzu míří prodejce těžebního nářadí

17. 5. 2018
Autor: CC0 via Pixabay

Druhý největší prodejce setů pro těžbu kryptoměn, společnost Canaan Creative, oznámila záměr vstoupit na burzu v Hongkongu. Čínská firma chce červencovým primárním úpisem akcií (IPO) získat 1 miliardu dolarů, což by znamenalo největší burzovní debut společnosti podnikající v byznysu s kryptoměnami.

Canaan je masovým výrobcem čipů do zákaznických integrovaných obvodů (ASIC), prodávaných pod obchodním názvem Avalon. Větším dodavatelem těžebního hardwaru je jen Bitmain, což je rovněž čínský subjekt. Firmu založil v roce 2013 expert na čipovou architekturu Čang Nan-keng.

Avalon byl jedním z prvních těžebních zařízení prodávaných koncovým spotřebitelům. Do té doby lidé k těžbě používali grafické karty svých počítačů, což byl mnohem méně efektivní způsob. Čínský hardware na bázi ASIC je dnes dominantním těžebním nářadím.

A na hospodaření Canaanu je to dobře patrné, jak vyplývá z dokumentů připravených pro hongkongskou burzu. Příjmy společnosti v loňském roce dosáhly 1,3 miliardy jüanů (4,4 miliardy korun), což je 27krát více než o dva roky více. Zisk činil 361 milionů jüanů, více než 230násobek proti roku 2015.

Prodeje těžebního náčiní Canaan Creative s technologií ASIC
2015 9727
2016 93 754
2017 294 523

V loňském roce Canaan prodal téměř 300 tisíc kusů Avalonu. Největšími odbytišti kromě domácího trhu byly Spojené státy a Švédsko.

Podle webu Quartz plánovala společnost vstup na burzu již dříve na některé z čínských burz, regulatorní překážky a tažení vlády proti kryptoměnám ji ale od záměru odradily. Stejné důvody hrají roli v rozhodování i v případě firmy Ebang, dalšího výrobce těžebních zařízení ASIC, která se stáhla z burzy v Šenčenu a hodlá akcie uvést na trh v Hongkongu.

CONTENT24

Více ze světa virtuálních měn čtěte v rubrice Kryptoměny

Revoluce v bankovnictví: HSBC použila blockchain k obchodní transakci

Aktivum, které nic nevyrábí. Buffett a Gates zkritizovali bitcoin

Kdo je pravý Alibaba? Dubajská kryptoměna se brání žalobě čínského gigantu

Levný kanadský proud přivábil těžaře kryptoměn. Québec vyhlásil stop stav

Hodnota bitcoinu vzroste až 40násobně, myslí si jeden z největších investorů

Jak zkrotit kryptoměny? Poplatek za data má ulehčit blockchainu

Kryptoměny a správa dat, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).