Menu Zavřít

Nejlepší rok: ČEZ na Slovensku vzrostla marže a přibylo klientů

2. 2. 2017
Autor: čtk

Společnost ČEZ zaznamenala svůj nejúspěšnější rok na slovenském trhu. Vzrostl jí počtu zákazníků, objem dodané energie i hrubá marže.

„Společnosti ČEZ Slovensko se v roce 2016 dařilo zejména při získávání zákazníků z firemního segmentu. Objem dodané elektřiny a zemního plynu rostl o 10 procent oproti předchozímu roku, hrubá marže rostla díky dobře načasovaným nákupům elektřiny ještě výrazněji,“ uvádí ČEZ Slovensko v tiskové zprávě.

Česká polostátní společnost zaznamenala 30procentní meziroční nárůst počtu firemních zákazníků, což aktuálně představuje asi 4000 firem.

„Portfolio firemních zákazníků chceme dále rozvíjet, například i nabídkou široké palety energetických služeb, které již v České republice poskytuje společnost ČEZ ESCO,“ uvedl generální ředitel ČEZ Slovensko Igor Nagy.

Meziroční nárůst dodávky energií se zejména u středně velkých podniků pohybuje v posledních letech na úrovni zhruba 30 procent. Počet klientů v segmentu domácností se udržuje na stabilní úrovni zhruba 65 tisíc zákazníků.

ČEZ Slovensko vznikla v roce 2005 pro podporu aktivit skupiny na Slovensku. Firma brzy získala silnou pozici mezi společnostmi prodávajícími elektřinu koncovým zákazníkům. Společnost loňské hospodářské výsledky neprozradila. V roce 2015 zvýšila tržby o 20 procent na 250,9 milionu eur, tedy asi 6,8 miliardy korun.

Na Slovensku hraje ČEZ roli zejména v distribuci energií. V poslední době však firma začala investovat také do akvizic, když odkoupila třeba výrobce vzduchotechniky AZ Klima. Hodlá se zaměřovat také na investice do obnovitelných zdrojů.

Stejnou aktivitou v poslední době hýří i na německém trhu. Tamní pobočka aktuálně najala nového manažera Jörga Kubitzu, který bude mít na starosti strategii rozvoje obnovitelných zdrojů. Manažér dřív pracoval pro výrobce turbín MHI Vestas.

KL24

V nové roli bude zodpovědný za rozvoj divize obnovitelných zdrojů, zejména se zaměŕí na rozvoj pevninské a mořské větrné energie.

Čtěte také:

Odejde ČEZ z Bulharska? Mapuje zájem investorů

Exšéf ČEZ Schmalz koupil jazykovku Jipka

Byty ČEZ v Písnici získá miliardář Krúpa za 1,3 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).