Menu Zavřít

Odejde ČEZ z Bulharska? Mapuje zájem investorů

27. 1. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

Energetická skupina ČEZ chce zmapovat zájem případných investorů o svá aktiva v Bulharsku. ČEZ má delší dobu problémy s bulharskými úřady. Loni v červenci zahájil proti zemi mezinárodní investiční arbitráž.

„Na základě zájmu několika investorů se skupina ČEZ rozhodla otestovat trh ve vztahu k jejím majetkovým účastem v Bulharsku,“ řekla mluvčí společnosti Barbora Půlpánová.

K zahájení arbitráže s Bulharskem se firma podle loňského vyjádření rozhodla po řadě zásahů bulharských institucí poškozujících podnikání společností ČEZ v Bulharsku a v důsledku dlouhodobě se nezlepšující kritické situace na tamním energetickém trhu. Výše nároku se pohybuje v řádu stovek milionů eur.

BRAND24

Například předloni v květnu dostala firma od bulharského antimonopolního úřadu pokutu 1,24 milionu leva (17,1 milionu korun) za zneužití dominantního postavení na trhu. O měsíc později úřad udělil za zneužití dominantního postavení pokuty místním distributorům energie, jejichž vlastníky jsou české společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouská EVN. Distributoři podle úřadu stanovili nepřiměřeně vysoké ceny za užívání nízkonapěťové rozvodné sítě, čímž byla omezena konkurence. Z dalšího zneužití dominantní pozice pak obvinil úřad ČEZ loni v květnu.

ČEZ v Bulharsku
ČEZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost zde obsluhuje přibližně tři miliony zákazníků, zejména v západní části Bulharska.

Firma vlastní v Bulharsku i další aktiva, mimo jiné i černouhelnou elektrárnu ve Varně, jejíž provoz byl v lednu 2015 pozastaven.

Dále čtěte:

ČEZ chce snížit emise v Polsku. Vyhlásil tendr za půl miliardy

ČEZ žaluje státní firmu OTE o téměř 2 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).