Menu Zavřít

NASA chce udělat Mars obyvatelným pomocí magnetů. Začne do roku 2050

9. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Plán Elona Muska ohřát Rudou planetu na pozemský standard jaderným bombardováním má konkurenci. NASA chce Mars „terraformovat“ o něco šetrnější cestou - prostřednictvím magnetického pole.

Americká kosmická agentura NASA oznámila smělý plán přeměny Marsu v prostředí, které by umožnilo budoucí kolonizaci lidmi (terraformace). O té uvažuje i technologický vizionář a miliardář Elon Musk, který chce k Rudé planetě prostřednictvím své firmy SpaceX kolonisty dopravovat rovnou po stovkách.

Musk také nedávno představil svůj vlastní plán, jak pro život nehostinnou planetu terraformovat. Povrch planety je prý třeba bombardovat jadernými hlavicemi, které by planetu zahřály a přizpůsobily potřebám pozemšťanů.

Jak získat vodu

Plán, se kterým přišla NASA, na první pohled působí o dost méně agresivně. Počítá se zahalením planety do tzv. magnetického štítu, který by jí chránil před působením solárních větrů. Ty jsou primárně důvodem problému, který má Rudá planeta s vodou. Většina z ní se vypaří, zbytek zmrzne.


A potřebujeme vůbec osídlit Mars? Čtěte:

Proč kolonizovat Mars, když nevládneme Zemi, diví se astronaut

 Kolonizace Marsu, ilustrační toto


Podle ředitele planetární divize NASA Jima Greena magnetický štít na Marsu umožní vznik tzv. provizorní magnetické atmosféry. Ta by umožnila, aby časem v marsovské atmosféře rostl tlak a zároveň i teplota. Oproti Muskovu jadernému bombardování by si tak podle Greena „přírodní síly“ na Marsu k atmosféře vypomohly v podstatě samy. Terraformaci by následně vědci podpořili budováním otevřených skleníků, které by přispěly k tvorbě vzduchu. Magnetosféra by tak časem přešla do plnohodnotné atmosféry pozemského typu a kolonizaci Rudé planety lidmi by nic nestálo v cestě.

Ambiciózní plán NASA zařadila do programu tzv. Planetary Science Vision 2050 Workshop. Ten počítá s projekty, které bude možné uskutečnit či alespoň odstartovat do roku 2050. Bez nadsázky lze tedy říci, že si NASA poměrně věří.


Čtěte o nových zjištěních o vesmíru:

Vesmír jako hologram: vědci prý získali první důkaz

Vesmír (ilustrační foto)

CIF24

Bude možné dát si na Měsíci ležák? Čtěte:

Studenti chtějí vařit pivo na Měsíci

Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).