Menu Zavřít

Na nejnovější iPhone si zákazníci počkají o něco déle. Čínského dodavatele brzdí covid, export vázne i v dalších odvětvích

7. 11. 2022
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Čínský montážní závod Foxconn, který je hlavním dodavatelem společnosti Apple, se vlivem epidemie koronaviru potýká se sníženou výrobní kapacitou

  • Útlum provozu bude mít vliv na dodání nejnovější řady iPhonů koncovým zákazníkům. Ti si na nový telefon budou pravděpodobně muset počkat déle, než se původně předpokládalo

  • Komplikacím čelí i další oblasti exportu. Na vině je nulová politika covidu, inflace i válka na Ukrajině

Dodávky nejnovější řady iPhonů budou vlivem covidu dočasně omezeny. V nedělním prohlášení to uvedla společnost Apple s odkazem na její montážní závod v čínském městě Čeng-čou. Ten se od poloviny října potýká se sníženou kapacitou, která je důsledkem epidemie koronaviru. Minulý týden úřady v této oblasti nařídily sedmidenní uzavírku.  

Poptávka po modelech iPhone 14 Pro, i iPhone 14 Pro Max přitom i nadále zůstává vysoká. Lze však předpokládat, že jejich dodání bude trvat ještě déle, než se původně myslelo. „Zákazníci na své produkty budou muset čekat déle,“ uvádí CNN s odkazem na prohlášení technologického giganta. Situaci pak nenahrává ani fakt, že závod ve městě Čeng-Čou, který provozuje společnost Foxconn, patří k největším dodavatelům Applu vůbec. Uzavírka tak pro společnost představuje obrovskou zátěž, a to paradoxně právě před začátkem klíčové vánoční sezóny.

Přelezli plot a utekli z továrny na iPhony. Zaměstnanci Foxconnu v Číně prchají před strachem z covidu
Přečtěte si také:

Přelezli plot a utekli z továrny na iPhony. Zaměstnanci Foxconnu v Číně prchají před strachem z covidu

Nejedná se o jediný výpadek ze strany Číny. Přísná politika nulového covidu v kombinaci s riziky globální recese měla vliv také na další oblasti exportu. Prudkému zpomalení čelí dle výpočtů Reuters založených na celních údajích například také sektor vývozu automobilů. Ten si z hlediska objemu meziročně pohoršil z původních 106 na 60 procent.

Obecně pak export ze strany druhé největší světové ekonomiky v říjnu zaznamenal nejhorší propad od května 2020. Z pondělních údajů vyplývá, že se zahraniční přeprava oproti předchozímu roku snížila o 0,3 procenta, což je ve srovnání se zářijovým nárůstem 5,7 procenta výrazně pod původním očekáváním analytiků.

Potíže před vánoční sezónou

Podle zmíněné agentury zůstává poptávka celkově slabá a zlepšení odborníci nevidí ani v nadcházejícím čtvrtletí. To zvyšuje tlak na výrobní sektor země. „Slabý růst vývozu pravděpodobně odráží jak sníženou zahraniční poptávku, tak i přerušení dodávek v důsledku vypuknutí covidu,“ říká Č'-wej Čang, hlavní ekonom společnosti Pinpoint Asset Management. Jako příklad následně uvedl právě komplikaci v továrně Foxconn.

Čínští vývozci tak podle Reuters nebyli schopni využít ani dlouhodobé oslabování tamního jüanu či blížící se vrchol nákupní sezóny. „Při pohledu do budoucna se obáváme, že vývoz bude v následujících čtvrtletích dále klesat. Domníváme se, že agresivní zpřísňování finančních podmínek a brzda reálných příjmů v důsledku vysoké inflace uvrhnou světovou ekonomiku v příštím roce do recese, konstatuje C'-čchun Chuang, analytik společnosti Capital Economics.

BRAND24

Bezmála čtyřprocentní růst ekonomiky Číny analytiky neuklidnil. Na její pozici ,továrny světa‘ se derou další asijské země
Přečtěte si také:

Bezmála čtyřprocentní růst ekonomiky Číny analytiky neuklidnil. Na její pozici ,továrny světa‘ se derou další asijské země

Omezování kvůli covidu se čínská politika drží i třetí rok po vypuknutí pandemie. A ačkoliv ve třetím letošním čtvrtletí vykázalo tamní hospodářství rychlejší oživení, než původně očekávalo, zůstávají experti ohledně jeho dalšího vývoje poněkud skeptičtí. Děje se tak zejména kvůli závěrům nedávno skončeného 20. sjezdu vládnoucí komunistické strany, z jehož závěrů vyplynulo, že dosavadní hlava státu Si Ťin-pching zůstane u moci i pro bezprecedentní třetí pětileté funkční období a takzvaná politika nulového covidu bude nejspíš i nadále pokračovat.

Kromě globálního zpomalení, jež je mimo jiné rovněž důsledkem války na Ukrajině, bude podle analytiků navíc čínskou ekonomiku ještě nějakou dobu zatěžovat také slabá spotřeba domácností. „Nedostatečná domácí poptávka je hlavní překážkou krátkodobého oživení a dlouhodobé trajektorie růstu Číny,“ vysvětluje hlavní ekonom společnosti Jones Lang Lasalle Bruce Pang. Koneckonců, příchozí dodávky, které ještě v září zaznamenávaly růst o 0,3 procenta, se v říjnu snížily o 0,7 procenta. Což bylo nejen pod prognózovaným nárůstem, ale zároveň i nejslabším výsledek od srpna 2020.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).