Menu Zavřít

Summit V4 v Izraeli se kvůli neúčasti Polska ruší. Nahradí jej bilaterální jednání

18. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Summit visegrádské čtyřky (V4) se v Izraeli kvůli neúčasti Polska neuskuteční, řekl český premiér Andrej Babiš (ANO). Mohl by se podle něj konat v druhé polovině roku, až bude Česká republika skupině čtyř středoevropských států předsedat. V Izraeli se nyní uskuteční bilaterální jednání. Slovenský premiér Peter Pellegrini a maďarský předseda vlády Viktor Orbán už jsou podle Babiše na místě.

Polsko se odmítlo summitu zúčastnit kvůli údajným protipolským výrokům nejvyšších izraelských představitelů. S odkazem na vyjádření polského premiéra Mateusze Morawieckého o tom informovala polská tisková agentura PAP. Varšava zároveň požádala, aby se dnes v Bruselu na okraj summitu ministrů zemí Evropské unie sešli šéfové diplomacií visegrádských států.

„Víceméně jsme se domluvili, že setkání V4 by mohlo být až v druhé polovině tohoto roku, kdy Česká republika má převzít předsednictví,“ řekl Babiš. Čeští zástupci podle něj měli v Izraeli program naplánovaný po většinu času mimo V4. Mimo jiné chce s místopředsedou vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karlem Havlíčkem prezentovat inovační strategii.

Babiš ještě čeká na telefonáty s premiéry Pellegrinim a Orbánem. „Cesty se změní na bilaterální jednání jednotlivých států a summit V4 s Izraelem nebude,“ doplnil.


Popírala holokaust, zůstává ve vězení. Co se v Německu o nacistech smí říkat a co ne?

Holokaust nebyl. Ursula Haverbecková u soudu, ilustrační foto


Spor mezi Polskem a Izraelem vyvolaly komentáře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a nejnověji také úřadujícího ministra zahraničí Jisraela Kace o podílu Poláků na vyvražďování Židů za druhé světové války.

To, že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holokaustu, popřela izraelská velvyslankyně ve Varšavě. O chybné interpretaci Netanjahuových slov hovořil i úřad izraelského premiéra. Netanjahu kvůli sporu v neděli s Morawieckým telefonoval a podle polských médií mu řekl, že absolutně neměl na mysli, že by všichni Poláci kolaborovali, ale že mu šlo pouze o individuální případy. V neděli a také dnes však premiérova slova potvrdil a ještě zesílil úřadující izraelský ministr zahraničí Kac, podle něhož je polský antisemitismus historickou skutečností.

CIF24

Morawiecki v neděli svou cestu do Izraele odvolal a vedením delegace pověřil ministra zahraničí Jacka Czaputowicze, nakonec ji podle PAP Polsko zrušilo úplně.

Čtěte také:

Zeman otevřel Český dům v Jeruzalémě. Příště už ambasáda, přeje si

Paraguay ustoupila kritice. Vrací své velvyslanectví z Jeruzaléma do Tel Avivu

Spojené státy si nepřejí vyšetření násilí v Pásmu Gazy. Prohlášení Rady bezpečnosti zablokovaly

Netanjahu odmítl předčasné volby, resort obrany bude řídit sám

Austrálie uznala západní Jeruzalém za hlavní město Izraele. Ambasádu nechá v Tel Avivu

Nezlomný Izrael. Hlavní konkurent Netanjahua založil politickou stranu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).