Menu Zavřít

Austrálie uznala západní Jeruzalém za hlavní město Izraele. Ambasádu nechá v Tel Avivu

15. 12. 2018
Autor: čtk

Australská vláda se rozhodla oficiálně uznat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele. Zatím tam však nehodlá přesunovat svou ambasádu z Tel Avivu. Oznámil to dnes australský premiér Scott Morrison. Uvedl rovněž, že Austrálie uznává touhu Palestinců po vytvoření státu s hlavním městem ve východním Jeruzalému.

„Australská vláda rozhodla, že Austrálie uzná západní Jeruzalém, sídlo Knesetu a mnoha dalších vládních institucí, za hlavní město Izraele,“ uvedl premiér Scott Morrison. Dodal, že rozhodnutí respektuje jak závazek usilovat o dvoustátní řešení, tak příslušné rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Izraelské ministerstvo zahraničí, které nemá ministra a spadá přímo pod premiéra Benjamina Netanjahua, zveřejnilo pouze krátkou reakci na australský krok. Samotné uznání nijak nekomentovalo, rozhodnutí Canberry otevřít v Jeruzalémě úřad, který se bude zabývat obrannými a obchodními záležitostmi, označilo za „krok správným směrem“. Izraelská diplomacie rovněž uvítala australský postoj „k sankcím proti Íránu a vytrvalou podporu, kterou Austrálie poskytuje Izraeli na půdě OSN i v boji s antisemitismem“.

List The Times of Israel nicméně citoval nejmenovaný izraelský zdroj, podle kterého byl židovský stát australským rozhodnutí zklamán, protože uznání se týkalo jen západního Jeruzaléma. „Australské rozhodnutí nás zklamalo… Morrison došel jen na půl cesty. Je to krok správným směrem, ale čekali jsme víc,“ řekl tento zdroj.

Rozhodnutí ihned kritizovali Palestinci. Bývalý palestinský mírový vyjednávač a člen vedení Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát australský krok označil za „nezodpovědný“. Irikát odmítl tvrzení, že rozhodnutí napomůže dvoustátnímu řešení. Canberra podle něj odmítá uznat Palestinu jako stát, hlasuje proti palestinskému právu na sebeurčení a nadále obchoduje s izraelskými osadami na okupovaném Západním břehu.

Otázka Jeruzaléma je jedním z nejožehavějších bodů palestinsko-izraelského konfliktu. Zatímco Izrael považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavní město, Palestinci chtějí, aby se jeho převážně arabsky mluvící východní část stala hlavním městem budoucího palestinského státu.

BRAND24

Izrael obsadil východní Jeruzalém v šestidenní válce v roce 1967 a v červenci 1980 prohlásil Jeruzalém v rozporu s rezolucemi OSN za své „věčné a nedělitelné hlavní město“. Anexi mezinárodní společenství neuznává s tím, že konečný status města by se měl vyřešit jednáním. Vzhledem k této nedořešené otázce se drtivá většina ambasád nachází v Tel Avivu. Americký prezident Donald Trump loni v prosinci oznámil, že USA uznávají Jeruzalém jako izraelskou metropoli; letos v květnu Američané oficiálně přemístili své velvyslanectví z Tel Avivu a Spojené státy se staly první zemí světa s ambasádou v Jeruzalémě.

Přečtěte si také:

Zeman otevřel Český dům v Jeruzalémě. Příště už ambasáda, přeje si

Paraguay ustoupila kritice. Vrací své velvyslanectví z Jeruzaléma do Tel Avivu

Spojené státy si nepřejí vyšetření násilí v Pásmu Gazy. Prohlášení Rady bezpečnosti zablokovaly

Netanjahu odmítl předčasné volby, resort obrany bude řídit sám

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).