Menu Zavřít

Místo sněhu bílý písek. Zájem o Vánoce v exotice stoupá, letos Češi míří do Spojených arabských emirátů, Dominikány i Egypta

21. 12. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Vánoce beze sněhu? Pro část Čechů žádný problém, jako každý rok se totiž někteří z nich rozhodli strávit svátky v exotice
  • Tuzemské cestovní kanceláře hlásí vysoký zájem o destinace, jako jsou Spojené arabské emiráty, Zanzibar či Dominikánská republika.
  • O zrovna nejlevnější dovolenou se ale nejedná. Za oblíbená letoviska zaplatí zájemci i vyšší desítky tisíc korun za osobu. O poznání menší výdaje naopak čekají Čechy mířící do Egypta, Tuniska či Turecka

Zasněžené střechy, z kterých sotva čouhá komín, děti hrající si na saních a viditelnost snížena o hustou nálož padajících sněhových vloček. Ačkoli jsou ,ladovské Vánoce‘ dle meteorologů spíše raritou, lidé je s nadějí každý rok vyhlížejí. Jenže kromě statistik jejich vysněnou představu bortí také globální oteplování. Koneckonců, loni teploty v některých částech republiky na Štědrý den vystoupaly až na 12 stupňů Celsia. A vzhledem k tomu, že sněhovou jistotou kolem Vánoc v posledních letech nejsou ani alpské destinace, stále více Čechů se představy bílých Vánoc vzdala a namísto toho se svátky rozhodla strávit v teple. 

„Vánoční a silvestrovské dovolené u moře jsou obecně jedny z nejžádanějších termínů v roce,“ uvádí pro Euro.cz PR Manager cestovní kanceláře Blue Style Jakub Černý.

Trávili jste už někdy Vánoce na dovolené u moře?

Zdá se, že prosincové sněhové nadílce klienti velkou šanci nedávají, zájezdy ve velkém totiž rezervují už při spuštění nabídky v rámci First minute. Některé pobyty ve vánočním termínu tak byly v Blue Style už koncem listopadu zcela vyprodané a oproti loňskému roku byl zájem o vánoční a silvestrovské pobytu o 75 procent větší.

Připravte si desítky tisíc

Rostoucí fenomén svátků v teple redakci potvrdila také tisková mluvčí největší cestovní agentury v České republice Invia.cz, která má zároveň v nabídce zájezdy od více než 250 cestovních kanceláří. Vánoce u moře bude prý letos slavit zhruba stejný počet klientů jako loni, jejich přibližný počet však společnost neuvedla.

„Jedná se o velice oblíbené termíny, proto klienti tyto termíny rezervují s velkým předstihem a v tuto chvíli doprodáváme poslední místa (vyjádření bylo poskytnuto koncem listopadu – pozn. red.),“ říká tisková mluvčí Invie Jiřina Ekrt Jirušková.

Podle té nejoblíbenějším exotickým destinacím pro letošní zimní sezónu vévodí země s přímým spojem z Prahy, a sice Spojené arabské emiráty, Zanzibar a Dominikánská republika. Následují Maledivy, Thajsko, Mauricius nebo Kuba. „Díky přímým letům se zvyšuje zájem i o takové země, jako je Keňa, Srí Lanka, Omán nebo Madagaskar. Další přímý let míří i na Azorské ostrovy,“ dodává Jirušková s tím, že zákazníci nakupují i cenově dostupnější destinace, jako jsou třeba Tunisko, Turecko či Egypt, kde se v období svátků dají sehnat zájezdy do 20 tisíc korun za osobu.

EBF24

Za prací do Dubaje? My vsadili na Business Class od Emirates a buginy v poušti. A rozhodně nelitujeme
Přečtěte si také:

Za prací do Dubaje? My vsadili na Business Class od Emirates a buginy v poušti. A rozhodně nelitujeme

Spojené arabské emiráty jsou aktuálně žádané také u cestovky Blue Style, jejíž klienti kromě tradičně oblíbené Dubaje míří třeba do emirátu Rás Al Chajma. Vyhledávaný je také již zmíněný Omán. „V neposlední řadě je pak nutné zmínit i celoročně prosluněné Kapverdy, kde na ostrově Sal můžete zažít pravou exotickou párty a oslavit tak třeba příchod nového roku,“ přibližuje Černý, podle kterého jsou stálicí mezi zimními dovolenými rovněž egyptské destinace, konkrétně třeba Hurghada či Marsa Alam.

A kolik Češi za Vánoce v teple vlastně utratí? Samozřejmě záleží na mnoha faktorech – rozhoduje třeba samotná cílová destinace, délka pobytu, kategorie hotelu či doba, ve kterou dotyčný zájezd zakoupil. Co do průměrné ceny ale zákazníci Invie za osobu zaplatí 29 tisíc v případě Spojených arabských emirátů, téměř 51 tisíc za předpokladu, že zamíří do Dominikánské republiky, a přes 47 tisíc za Zanzibar. Na více než 41 tisíc je pak vyjde třeba Kuba.

PRŮMĚRNÉ CENY EXOTICKÉ DOVOLENÉ 2023/4
Destinace Cena v korunách za osobu
Spojené arabské emiráty 29 000
Zanzibar 47 200
Dominikánská republika 50 700
Maledivy 73 600
Thajsko 48 600
Mauricius 56 000
Kuba 41 200
Omán 30 500
Mexiko 43 000
Madagaskar 57 000
Keňa 60 000
Bali 60 000
Srí Lanka 39 400
Zdroj: Invia.cz
  
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).