Menu Zavřít

Miliardář Krúpa investuje do španělského obchodního řetězce DIA

28. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Investiční skupina Krupa Global Investments (KGI) se sídlem v Praze, která patří slovenskému podnikateli Pavolu Krúpovi, koupila podíl ve španělském obchodním řetězci DIA. Podle mluvčí KGI Barbory Hanákové byla cena byla nižší, než je současná na trhu.

Celková investice KGI by se podle webu E15 mohla pohybovat až ve stovkách milionů korun. „Podle vývoje ceny akcií plánujeme v nákupu pokračovat. Naším cílem je dosáhnout pozice ve výši několika milionů eur,“ sdělila mluvčí.

Web uvedl, že největším akcionářem řetězce je investiční skupina LetterOne (L1) ruského oligarchy Michaila Fridmana. „DIA má vážné problémy a Fridmanova skupina chce provést zásadní restrukturalizaci celé firmy. L1 mimo jiné navýší kapitál společnosti o 500 milionů eur (cca 12,9 miliardy korun), což již v březnu schválili akcionáři DIA,“ napsal web.

Postupu ruské skupiny věří i KGI. „Věříme, že DIA pod vedením společnosti L1 Retail opět získá dominantní postavení v rámci maloobchodních prodejen ve Španělsku, Brazílii a Argentině. Společnost KGI je připravena ke spolupráci se společností L1 Retail za účelem dosáhnout efektivního přechodu k lepší budoucnosti společnosti DIA,“ řekla Hanáková.


Krúpová polévka: jak si vysloužit státní vyznamenání


KGI se soustředí především na aktivistické investice a využívání tržních příležitostí. Podle dřívějšího vyjádření Hanákové na skupina navazuje na činnost Krúpy v rámci česko-slovenské finanční skupiny Arca Capital. Loni 28. října obdržel Krúpa vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

MMF24

Řetězec DIA má ve Španělsku, Portugalsku, Brazílii, Argentině a Číně přes 6100 obchodů. Tržby společnosti v minulém roce dosáhly 9,3 miliardy eur (240 miliard korun).

Dále čtěte:

Arca stáhla žádost o převzetí rakouské banky Wiener Privatbank

Bakala u amerického soudu žaluje Krúpu. Měl ho vydírat kvůli půlmiliardě korun

Zeman vyznamenal čtyři desítky lidí. Mezi nimi slovenské miliardáře a svého exministra Fencla

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).