Menu Zavřít

Zeman udělí státní vyznamenání Michalu Davidovi. Prý zlepšil Čechům život

7. 10. 2018
Autor: Foto Blesk - Pavel Machan / CNC / Profimedia

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října státní vyznamenání zpěváku Michalu Davidovi. Média už o ocenění popového zpěváka, který proslul hudbou k muzikálům i spartakiádní písní Poupata, spekulovala v minulosti. David Zemana podpořil v prezidentské kampani.

„Moje kritérium je velmi jednoduché. To vyznamenání mají dostat lidé za celoživotní práci, kterou zlepšili život v České republice,“ řekl Zeman, podle čeho se rozhoduje o udělení státního vyznamenání. David podle něj toto kritérium naplnil, protože celý život zpívá milionům lidí. Prezident to řekl v rozhovoru pro web Blesk.cz.

Zemana nepřekvapí, pokud se k vyznamenání Davida objeví kritické hlasy. „Lidská závist obecně a v Česku zvláště je téměř nekonečná,“ řekl. „Každé jméno vyvolá kontroverzi. U Michala Davida nemůžete říkat, že nic v životě nedokázal,“ řekl.

Prezident ale neočekává, že by vyznamenání pro popového zpěváka vedlo k podobným protestům, jako když se v roce 2016 rozhodl neudělit vyznamenání někdejšímu osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu. „Kdyby někdo demonstroval kvůli Michalu Davidovi, byl by to velký hlupák,“ řekl Zeman.

Přečtěte si komentář Petra Weikerta:

Prezidentská cesta do USA, díl 2369

 Weikert

CONTENT24

Dále čtěte:

Svatý Václav: víc smolař než světec

Prezidentská demokracie

 Ilustrace k eseji Prezidentská demokracie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).