Menu Zavřít

Mexiko dává šanci i menším firmám

28. 8. 2006
Autor: Euro.cz

VELVYSLANEC SPOJENÝCH STÁTŮ MEXICKÝCH V ČESKU FEDERICO SALAS: Jak byste charakterizoval mexický trh a které oblasti jsou obecně vzato výhodné pro obchodní výměnu? Mexický trh je odlišný od ostatních trhů a velmi dynamický. Jsme osmým největším obchodujícím národem na světě a vnější sektor má téměř neomezený potenciál pro růst.

VELVYSLANEC SPOJENÝCH STÁTŮ MEXICKÝCH V ČESKU FEDERICO SALAS: Jak byste charakterizoval mexický trh a které oblasti jsou obecně vzato výhodné pro obchodní výměnu?

Mexický trh je odlišný od ostatních trhů a velmi dynamický. Jsme osmým největším obchodujícím národem na světě a vnější sektor má téměř neomezený potenciál pro růst. Naše ekonomika má přes 100 milionů spotřebitelů a je jednou z nejotevřenějších na světě - máme 11 smluv o volném obchodu pokrývajících 42 zemí na třech různých kontinentech. Naše země je navíc umístěna na geografické křižovatce mezi Atlantickým a Tichým oceánem a mezi Severní a Jižní Amerikou. Díky tomu je možno uskutečnit obchodní výměnu prakticky všech produktů, přičemž zvláštní pozornost by měla být věnována výrobnímu a konstrukčnímu průmyslu, automobilovému inženýrství a sektoru energií stejně jako recyklačním technologiím.

ebf - tip - debata

Jaké exportní společnosti by podle vašich zkušeností mohly mít úspěch na mexickém trhu? Na mexickém trhu se postupně prosazuje řada českých výrobků, od křišťálového skla po turbíny. Nicméně stále je zde důležitý a nevyužitý potenciál v oblasti energií a automobilismu, letadel a letecké elektrotechniky. Dále je to oblast elektroniky a elektrického vybavení či přístrojů, chemických produktů a průmyslu na ochranu životního prostředí. Je rovněž důležité si uvědomit, že menší nebo méně technologicky zaměřené společnosti mohou na mexickém trhu uspět také. Co by měla vědět česká firma, která zvažuje vstup do Mexika, co by měla udělat nejdříve a jaké překážky se jí mohou postavit do cesty? Každá česká firma by měla vědět, že naše obchodní vztahy se řídí smlouvou o volném obchodu, kterou Mexiko uzavřelo se členy Evropské unie. Z tohoto pohledu jsou Mexiko a Česko obchodními partnery, což poskytuje jistotu, právní ochranu a povzbuzení pro jakoukoliv firmu, která chce s Mexikem obchodovat. Tato smlouva rovněž zaručuje, že všechny překážky nebo problémy, které mohou vzniknout, mohou a měly by být vyřešeny. Mexiko má dostatečný systém pomoci a rad pro cizince, kteří chtějí obchodovat. Počínaje našimi ambasádami v zahraničí až po kanceláře Bancomext, což je naše exportní a importní banka. Firmy by ji v případě potřeby měly požádat o radu a pomoc. USA zpřísňují ochranu a zajištění jižních hranic. Může to znamenat, že jiné země, třeba ty z Unie, mohou v důsledku toho najít uplatnění v Mexiku?**

Díky severoamerické smlouvě o volném obchodu mezi Mexikem, USA a Kanadou máme fungující mechanismy k podpoře obchodu a řešení problémů. Problematika imigrační kontroly nebyla překážkou rozvoje volného obchodování v této oblasti. Na druhou stranu existuje velká škála příležitostí pro evropské země k rozvoji jejich obchodních vztahů s Mexikem. Smlouva o volném obchodu mezi Mexikem a Evropskou unií má mnohem větší potenciál než ten, který byl doposud využit. Proto je zde mnoho možností pro společnosti na obou stranách Atlantiku k vytvoření obchodního partnerství nebo pozvednutí těch existujících.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).