Menu Zavřít

Smart revoluce: město budoucnosti na 215 stránkách

10. 12. 2017
Autor: Archiv

Šestašedesát chytrých technologií a vynálezů na jednom místě? To je město Synopcity, o němž pojednává nová kniha Smart revoluce.

„Více než 90 procent technologií, autonomních vozidel, vakuových dopravních kapslí, holografických projekcí či robotů s umělou inteligencí, které jsem v Synopcity viděl, již dnes skutečně existuje,“ popisuje Kamil Miketa, o čem vlastně jeho nová knížka Smart revoluce pojednává. A proč vůbec sedl ke stolu a začal ji psát? „Abychom s pojmem ‚smart‘ dokázali zacházet tak, že nebudeme budit shovívavý úsměv u těch věci skutečně znalých. A také z něj smyli nános pověstné lochnesky, o které se všichni zasvěceně baví, aniž by ji někdy spatřili,“ odpovídá autor.

 Vizualizace pohledu na Londýn v roce 2116 Vizualizace pohledu na Londýn v roce 2116

Miketa tak čtenáře provede restaurací, kde vaří i obsluhují androidi. Dostane se i na kosmodrom u města, odkud právě startuje vesmírný koráb pro turisty. Po dálnicích k Synopcity se prohánějí auta bez řidičů, cestující sem směřují autonomními vlaky i letadly.

„Jsou to města, ve kterých budeme žít a která se během pěti šesti let stanou našimi domovy,“ popisoval Miketa novinářům během pražského křtu knížky.

MMF24

Kniha vyšla ve vydavatelství Mladá fronta, doporučená cena je 299 korun.

Přečtěte si také:

Chytré Česko: na smart vesnice si počkáme

Další vize Hyperloopu: hotel umožňující cestování v pokojích

Doprava v roce 2050 podle BMW: elektrokola řízená umělou inteligencí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).