Menu Zavřít

Méně chemie ohrožující včely. Soudní dvůr EU omezil používání tří pesticidů

17. 5. 2018
Autor: Jan Rasch/Euro

Tribunál Soudního dvora Evropské unie dnes potvrdil platnost omezení při užívání tří pesticidů, které mají podle vědců škodlivý vliv na včely. Soud v Lucemburku uznal, že Evropská komise dostatečně prokázala riziko, které látky ze skupiny takzvaných neonikotinoidů představují pro včelí populaci. Zároveň také podpořil stížnost chemického koncernu BASF na opatření proti užívání insekticidu fipronil.

Ještě před verdiktem Tribunálu, který se týkal omezení neonikotinoidů klothianidin, thiamethoxam a imidakloprid, se státy EU na konci dubna dohodly na jejich úplném zákazu na venkovních zemědělských plochách. Částečně bylo jejich používání zakázáno už v roce 2013. Informovala agentura Reuters.

Proti restrikcím se u soudu bránili dva výrobci dotyčných chemikálií Bayer a Syngenta. Dubnové hlasování zástupců členských zemí unie o úplném zákazu označily firmy za „smutný den pro zemědělce“, jehož výsledkem bude návrat k některým překonaným pesticidům. Proti zákazu neonikotinoidů tehdy hlasovalo i Česko, společně s Dánskem, Maďarskem a Rumunskem.


Až vymřou včely: řetězec Penny provedl drastický experiment s prázdnými regály

Když vymřou včely a další opylovači, budou regály s potravinami prázdné.


Naopak další výrobce pesticidů BASF může být s dnešními kroky evropského soudu spokojen, neboť orgán zrušil omezení na užívání insekticidu fipronil. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že komise adekvátně nevyhodnotila dopady svého opatření.

Fipronil bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Pozornost evropských politiků a médií si získal loni v srpnu, když se v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec kontaminovaných tímto jedovatým insekticidem. Případ nakonec zasáhl 26 členských zemí EU a také 19 dalších států.

BRAND24

Čtěte dále:

Selhání samotářské včely. Největší světový producent mandlí se vrací k tradici

Jed na plevel vs. zmatená včela

Divoké včely „bojují“ proti terorismu. Z militantů jsou sběrači medu

Nejen rum a doutníky. Kuba má poklad v biomedu

 Včela, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).