Menu Zavřít

Lithium, grafit či uran. Stát chce získat kontrolu nad strategickými surovinami

16. 7. 2019
Autor: Martin Pinkas

Kauza lithium už by se neměla opakovat. Vláda totiž připravuje nové geologické průzkumy, díky kterým chce „předběhnout“ soukromé investory a získat tak nad nerostným bohatstvím Česka kontrolu.

Kauza lithium utichla stejně rychle, jako před necelými dvěma lety začala. Pod povrchem však stále bublá. Jedním z následků je aktuální plán státu na vypracování seznamu ložisek strategických surovin.

Má se v Krušných horách těžit lithium?

Podle materiálu ministerstva průmyslu, který má týdeník Euro k dispozici, definoval resort dvě desítky strategických nerostných surovin vyskytujících se na českém území. Vedle proslulého lithia jde například o tantal, wolfram, grafit, titan nebo zlato a uran.

Česká geologická služba (ČGS) by měla nyní na základě starých studií i prostřednictvím nového průzkumu vypracovat seznam ložisek a vyhodnotit jejich ekonomický potenciál. Náklady ponese státní rozpočet.


Krušné čekání na kobalt. Region se vrací ke kovům


Stát tak chce předejít tomu, aby kontrolu nad průzkumným územím získali soukromí investoři, jako tomu bylo v případě lithia a australské společnosti EMH. Platí totiž, že kdo financuje nákladný geologický průzkum, následně nerosty i vytěží. Samotný průzkum soukromými firmami by mohl tedy odstartovat až tehdy, kdy vláda na základě získaných informací ložisko uvolní.

Materiál zároveň zdůrazňuje, že plánované ocenění není průzkum ve smyslu zákona o geologických pracích. Po sporech kolem lithia chtěl totiž stát veškerý geologický průzkum svěřit do rukou ČGS a státního podniku Diamo. Na to si těžaři stěžovali u antimonopolního úřadu, který jim částečně vyhověl.

Dále čtěte:

Recyklace Krušných hor. Němci mají miliony i pro české firmy

Australané vypovězení memoranda neřeší. Dál se připravují na těžbu českého lithia

Nejisté miliardy za lithium. Státní podniky by ho těžit neměly, tvrdí analýza

Křivda v Krušných horách: ropovod družba se má prodloužit o 200 kilometrů

Nenasytné moře. Rekultivaci jezera Most provázejí problémy

CIF24

Krušnohorské soužití: Němci opravili svou polovinu hraničního mostu, Češi peníze nedali

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).