Menu Zavřít

Krušnohorské soužití: Němci opravili svou polovinu hraničního mostu, Češi peníze nedali

25. 12. 2018
Autor: Tag24

Z poloviny opravený mostek přes potok Černou v Krušných horách na hranicích mezi Českou republikou a Německem vyvolává údiv nejen místních. Kuriozity si povšiml německý zpravodajský portál TAG24 či bulvární list Bild.

„Jako kdyby si z nás dělali blázny. Měli by se domluvit,“ citoval Bild 35letou Christiane Veresovou, která žije v příhraniční saské obci Kühnhaide, kde mostek pohraniční tok překonává.

Zhruba 200 let starý most poškodila v roce 2013 povodeň a Němci se rozhodli dílo opravit. „Ústecký kraj finanční spoluúčast bohužel odmítnul,“ vysvětlil důvod podoby rekonstrukce André Heinrich, který je starostou Marienbergu, pod který Kühnhaide spadá. Dodal, že oprava stála asi 100.000 eur (2,6 milionu Kč).

Regionální portál TAG24 dnes napsal, že i když oprava vypadá kvůli nedodělanosti úsměvně, smysl i tak má. Na německé straně totiž most čelí mnohem silnějšímu proudu než na české.

Čtěte reportáž Jana Novotného z Postoloprtů, která byla oceněna Česko-německou novinářskou cenou:

EBF24

Demolice paměti. Reportáž z města, kde si potomci vrahů a obětí dodnes nakukují do oken

Postoloprty se v květnu a červnu 1945 staly dějištěm genocidy na místním německy mluvícím obyvatelstvu. Oficiálně bylo zavražděno téměř 800 lidí, německá strana eviduje více než 1500 nezvěstných. Kolik obyvatel Žatecka neboli Saazerlandu bylo po válce skutečně zabito, nikdo neví.

Dále čtěte:

Postoloprtská „idyla“: na místě masakru vyrostou rodinné domky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).