Menu Zavřít

Kvalifikovaná práce nezaručuje vyšší mzdu než práce pomocná, tvrdí analýza

19. 7. 2017
Autor: čtk

Zatímco nabídka volných pracovních míst v letošním roce roste, firmy příliš nabízené mzdy u nich nezvyšují. Většinou nabízejí odměny blízko minimální mzdy. Zhruba třetina nabízených pozic je tak po více než šesti měsících stále neobsazena. Kvalifikovaná práce automaticky nezaručuje vyšší mzdu než práce pomocná. Vyplývá to z analýzy, o které informovali experti ČSOB. Analýza vychází z půlročního vývoje 50 tisíc inzerátů Úřadu práce.

Nejvíce firmy hledají pomocné síly ve výrobě a montážní dělníky, přičemž firmy v Praze v tomto segmentu nabízejí jedny z nejnižších mezd. To může být způsobeno podle Dufka i vyšší koncentrací zahraničních dělníků. V celém Česku eviduje Úřad práce zhruba 10 500 volných pracovních míst na pozici montážního dělníka a 9500 volných míst na pozici pomocného dělníka. Průměrná minimální nabízená mzda je přitom u obou pozic dohromady od 14 500 do 16 000 korun měsíčně hrubého. Za posledního půl roku firmy nabízenou částku zvýšily v průměru o necelých 400 korun.

Nejméně zájmu je podle analýzy za posledního půlroku o pozice kuchařů. Těm firmy nabízejí v průměru jen 14 000 korun hrubého měsíčně, což je méně než pokladním v supermarketu. „Firmy příliš velkorysé při hledání zaměstnanců nejsou,“ upozornil analytik ČSOB Petr Dufek.

Ředitel poskytovatele zaměstnaneckých volnočasových benefitů Benefit Plus Václav Kurel řekl, že řada firem na situaci na trhu práce nereaguje zvyšováním platů, ale rozšířením nabídky benefitů a zvyšováním ročního příspěvku na zaměstnance. „Nejlépe je tento nárůst vidět u výrobních firem, u kterých v roce 2010 činil průměrný roční příspěvek na volnočasové benefity 3000 korun a letos dosahuje již dvojnásobné částky, tedy 6000 korun,“ uvedl.


Komentář: Umělá inteligence je hrozba, ale i příležitost

 Robotí paže v automobilce


Analýza také ukázala, že přetrvávají rozdíly v odměňování mezi regiony. „Tyto rozdíly ovšem nejsou většinou tak významné, aby motivovaly k migraci zaměstnanců v rámci České republiky,“ uvedl Dufek. Podle něj je v průměru rozdíl v nabízené odměně mezi regiony zhruba 4000 korun měsíčně hrubého. Podle Dufka situaci v regionu zlepšují například velké nadnárodní firmy. Nejlepší nabídku pro montážní dělníky mají podle aktuálních dat firmy v okresech Rokycany, Jindřichův Hradec nebo Opava, a to přes 18 000 korun.

Dufek také upozornil, že z hlediska výše mezd v Praze jsou nejžádanější profesí IT pracovníci, těm firmy nabízejí zhruba 45 000 korun. Ve většině ostatních krajů nabízejí největší odměny firmy řidičům, u kterých činí průměrná minimální nabízená mzda 23 000 korun.

Z analýzy rovněž vyplynulo, že kvalifikovaná práce nezaručuje vyšší mzdu než práce pomocná. Minimálně ve 13 okresech jsou totiž nabídky pro pomocné dělníky výhodnější než pro ostatní.

CIF24

Na konci června bylo v Česku přes 183 000 volných pracovních míst. Nezaměstnanost v červnu podle Úřadu práce klesla na čtyři procenta z květnových 4,1 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 5,3 procenta na 27 889 korun. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, vzrostl meziročně o 5,2 procenta na 23 704 korun.

Čtěte také:

Na vyšší platy zapomeňte, Česko zůstává rájem levné práce

Kaufland zvýší platy až o tři tisíce, v průměru o 14 procent

Marksová: Je nehorázné mít za stejnou práci nižší plat

Social Watch: Česko představuje druhý svět, za Západem zaostává


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).